На конгреса си в събота крайнодясната партия Алтернатива за Германия

...
На конгреса си в събота крайнодясната партия Алтернатива за Германия
Коментари Харесай

Крайнодесните опитват да се възползват от проблемите на Меркел

На конгреса си в събота крайнодясната партия Алтернатива за Германия ще се опита да извлече оптималната полза от неволите на канцлера Ангела Меркел, изпаднала в политическа рецесия.

Около 600 партийни делегати ще се съберат в северния град Хановер на двудневна среща, която ще бъде съпровождана от митинги на техни съперници от левицата или на поддръжници на бежанците.

Алтернатива за Германия, която води пропагандата си с стратегия, ориентирана срещу Меркел и имиграцията, провокира потрес в страната, спечелвайки 12.6 на 100 от гласовете на изборите на 24 септември.

Формацията получи 92 представители в долната камара на Народното събрание - резултат, невъобразим от края на Втората международна война, и един от нейните ръководители, Александър Гауланд, даде обещание да тръгне на " лов за Меркел ".

Лидерите на партията са удовлетворени от проблемите на канцлера, която управлява Германия от 12 години. Тя завоюва изборите, само че е отслабена от разочароващия резултат на своята партия Християндемократически съюз (ХДС). Два месеца по-късно Меркел към момента не е съумяла да образува болшинство, с цел да стартира четвъртия си мандат като канцлер.

Залезът на Меркел

" Меркел в действителност е в крах, и това частично се дължи на нас ", изрази удовлетворение Гауланд в изявление за Агенция Франс Прес.

Но 73-годишният съпредседател на парламентарната група на крайнодясната партия също така акцентира нуждата " Алтернатива за Германия " да покаже единение по време на конгреса. Това може да се окаже предизвикателство за партия, в която се сблъскват радикални и по-умерени трендове.

" Според мен е доста значимо управлението на " Алтернатива за Германия " да отразява и източната, и западната част на страната - както консервативни позиции, по този начин и стопански демократични ", съобщи той и прикани за запазването на двойното председателство, което съгласно него е по-добро за превъзмогването на вътрешните различия.

Младата партия, основана през 2013 година с антиевропейска стратегия, претърпя няколко разтърсвания. Последното от тях беше изненадващото отдръпване на една от водещите фигури в нея Фрауке Петри, която се опълчи на радикализацията на партията въз основа на еднаквост.

Няколко поддръжници на тази концепция, в това число Александър Гауланд, са правили противоречиви изказвания за исляма, нацизма и " задължението да се помни предишното ". Те обаче не навредиха на представянето на партията на изборите.

Нов водач

Сегашният съпредседател на партията Йорг Мойтен се кандидатира за преизбиране. Лидерът на берлинския клон на " Алтернатива за Германия " Георг Паздерски също взе участие в конкуренцията за поста.

Възможно е измежду 13-те членове на Управителния съвет на партията да бъде определен и Бьорн Хьоке, който се трансформира в противоречива фигура, откакто на няколко пъти отхвърли разкаянието за закононарушенията на нацизма. Два дни преди конгреса наличието му към момента не е доказано.

" Хьоке и неговите почитатели са част от националистическото крило на партията, което я основа ", напомня в. " Тагешпигел ". " Ако те имат съществено посланичество в новия съвет, това ще бъде сметнато за завой още по-надясно, което може да насърчи по-умерените членове да я изоставен ", счита седмичникът.

Политическа неустойчивост

Конгресът се организира в миг, когато най-голямата европейска стопанска система е в нечувана политическа невъзможност.

След траяли цялостен месец договаряния консерваторите на Ангела Меркел, еколозите и либералите не съумяха да намерят допирни точки, с цел да работят дружно.

В момента канцлера " ухажва " социалдемократите, които демонстрират мощно отвращение да се оставят да бъдат въвлечени в нова огромна коалиция.

" В момента в немската политика има изключителна неустойчивост ", което може да помогне на " Алтернатива за Германия ", счита политологът Волфганг Шрьодер от Университета на Касел.

" Това може да докара до отчаяние от политиката ", с концепцията, че политиците не са способни даже да образуват държавно управление, съобщи той пред Агенция Франс Прес.

Изправени пред триумфите на " Алтернатива за Германия ", други партии като либералите от Свободната демократическа партия и баварските съдружници на Меркел, Християнсоциалния съюз (ХСС), се пробваха да привлекат поддръжници на популистката групировка, втвърдявайки тона си във връзка с имиграцията, Европейски Съюз и климата.

" Това може да значи, че " Алтернатива за Германия " ще постави още повече старания да притегли внимание ", акцентира Шрьодер. " Партията сигурно ще направи това по време на конгреса "./БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (207)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР