На извънредно заседание правителството одобри проекта на договор с южнокорейската

...
На извънредно заседание правителството одобри проекта на договор с южнокорейската
Коментари Харесай

Кабинетът реши: Купуваме 30000 теста от Южна Корея

На изключително съвещание държавното управление утвърди плана на контракт с южнокорейската компания "Осанг " за доставка на 30 000 теста за COVID-19. Стойността на контракта е 303 000 $.

Тестовете са вид PCR, като по контракта могат да се вършат спомагателни поръчки според от нуждата, допълват от пресцентъра на кабинета.

С други две свои решения кабинетът гласоподава да покрие транспортните разноски за доставка от Китай на 1 000 000 защитни маски, 50 респираторни апарата и 1 млн. медицински маски.

Одобрено е и предлагането на вицепремиера Каракачанов да бъде обезпечаван безконтролен достъп на транспортните средства, пренасящи селскостопански служащи, до зедемелските площи.

А ето и детайлностите, както ги заяви държавната осведомителна работа:

Министерският съвет е приел Постановление за допълнение на Постановление 162 на Министерски съвет от 2016 година за установяване на детайлни правила за даване на безплатна финансова помощ по стратегиите, финансирани от Европейските структурни и капиталови фондове за интервала 2014 - 2020 година Допълнението се постанова по отношение на въведеното изключително състояние поради пандемията от ковид COVID-19 и осъществяване на плануваните в законодателството ограничения. Целта на нормативната смяна е обезпечаването на спомагателни средства за справяне с епидемиологичната конюнктура в страната.

Правителството е одобрило също да бъде обезпечен и обезщетен превозът на закупените от Китай и утвърдени с Решения на Министерски съвет 1 176 770 бр. защитни маски вид KN95 за еднократна приложимост, 50 респираторни апарата и 1 000 000 бр. медицински маски вид KN95. Със същия превоз ще бъдат доставени и получените досега дарения от Китай за България.

На изключителното съвещание Министерският съвет е одобрил още и план на Договор сред Министерството на здравеопазването и OSANG Healthcare Co., Ltd за доставка на проби за COVID-19. Правителството упълномощава министъра на опазването на здравето да организира договарянията и да подпише контракта, както и да закупи 300 комплекта (всеки по 100 теста), или общо 30 000 теста на стойност 303 000 щатски $. Със своето Решение Министерски съвет се съгласява да бъдат заплатени в допълнение транспортните разноски и прилежащите мита, налози и такси. Причина за подписване на контракта е, че бързото разпространяване на вируса в международен мащаб неведнъж е нараснало търсенето на проби за разкриване и диагностика на COVID-19, като всички страни, включително и България, към сегашния миг изпитват усложнения при обезпечаването на реактивите. Тестовете, които ще бъдат закупени, са Real-time PCR и имат документ за приложимост в Европейския съюз за диагностика на COVID-19. Договорът не е с закрепени крайни количества и по него могат да се вършат спомагателни поръчки за доставка на проби според от нуждата.

Съгласно друго държавно решение министърът на опазването на здравето следва да внесе промени в издадените заповеди за изключителното състояние, с което да бъде обезпечен безконтролен достъп на транспортните средства, пренасящи сезонни аграрни служащи, до обработваемите селскостопански площи. Транспортните средства следва да бъдат дезинфекцирани от обитаемоте места, от които потеглят, а работодателите да обезпечат персонални защитни средства - ръкавици и маски. Целта на измененията е да се обезпечи засаждането, развъждането и прибирането на земеделската продукция в изискванията на оповестената пандемия от COVID-19.

Министерският съвет е одобрил и позицията на България за присъединяване в неофициална видеоконференция на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт, част "Образование ", на 14 април. Председателството на Съвета на Европейски Съюз ще организира политически спор на тематика "Последствия от новия ковид (COVID19) върху образованието и образованието ". По време на разискването България ще сложи акцент върху употребяваното сега образование в електронна среда от разстояние в другите браншове на образованието - приблизително, професионално, приобщаващо и висше обучение. Ще бъдат посочени прилагани практики от този тип образование, което все още се реализира сполучливо в България. Ще бъде показана информация за реализиране на непрекъснатост на оценяването и планува ли се отсрочване, отменяне или смяна на условията във връзка с изпити (НВО и ДЗИ) и записването в учебни заведения и университети. В допълнение ще бъдат посочени и употребяваните средства от Европейски Съюз, с които ще бъде подпомагано образованието и образованието след следствията от ковид.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР