На извънредно заседание правителството гласува актуализация на бюджета за тази

...
На извънредно заседание правителството гласува актуализация на бюджета за тази
Коментари Харесай

Правителството стартира процедура по ратификация на договорите за Ф-16

На изключително съвещание държавното управление гласоподава актуализация на бюджета за тази година. Кабинетът предлага нарастване на бюджетния недостиг до 2 милиарда и 300 милиона лв., с цел да бъдат платени 2 милиарда и 100 милиона лв. вкупом за осемте нови изтребители Ф-16 от Съединени американски щати. Така стартира процедурата по ратификация на контракта за новите изтребители, изясни зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов.

На изключителното съвещание кабинетът реши да предложи актуализация на бюджета - нарастване на годишния недостиг с 1,8 милиарда до 2,3 милиарда лева 2 милиарда и 100 милиона ще бъдат преведени на Министерството на защитата, с цел да заплати новите самолети на Съединени американски щати.
Атанас Запрянов, зам.-министър на защитата и шеф на преговорния екип със Съединени американски щати: С това Министерски съвет започва процедурата по ратификация на тези контракти.
Има опция Конгресът на Съединени американски щати да поеме 60 млн. $.
Атанас Запрянов, зам.-министър на защитата и шеф на преговорния екип със Съединени американски щати: Ако в действителност получим такава помощ, можем да използваме тези средства да увеличим размера на пакета.
Запрянов изясни, че няма скрити разноски в договорката - тя е за 1,256 милиарда $.
Атанас Запрянов, зам.-министър на защитата и шеф на преговорния екип със Съединени американски щати: Скрити разноски в договорката няма. Те са такива, каквито са. Всичко останало, което касае българската страна и модернизацията на инфраструктурата, това е българско обмисляне, планиране и присъединяване на българската страна да модернизира своята инфраструктура.
Плащанията за новите бойни кораби и бронирани машини за 271 млн. лева ще бъдат отсрочени за следващата година. Очаква се до края на 2019 година договорът за корабите да бъде подписан.
Атанас Запрянов, зам.-министър на защитата и шеф на преговорния екип със Съединени американски щати: Там планът е в доста напреднала фаза и съм оптимист. За бойните машини е малко проблематично, защото още се работи по спецификациите и условията от Сухопътните войски.
Оттук нататък проектозаконът за смяна на Закона за държавния бюджет, както и четирите контракта със Съединени американски щати, би трябвало да влязат за гласоподаване в отрасловите парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по защита. Ако те вземат бързо решение, документите могат да влязат за гласоподаване в пленарната зала до края на тази седмица.

Ако договорката мине утвърждение, изтребителите се чака да дойдат в България на стадии до 2023 година
 България ще купи осем самолета Ф-16 за 1,2 милиарда $ България ще купи осем самолета Ф-16 за 1,2 милиарда $
Правителството гласоподава плана на контракт със Съединените щати за новите изтребители Ф-16. Договорът е за 8 самолета на стойност 1 милиард и 256 милио...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР