На извънредно заседание, парламентът ще обсъди проект на решение за

...
На извънредно заседание, парламентът ще обсъди проект на решение за
Коментари Харесай

На извънредно заседание, парламентът ще обсъди проекторешение за приемане на правилата за промени в Конституцията

На изключително съвещание, Народното събрание ще разиска план на решение за приемане на Правила за процедурата по разискване и приемане на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията. Това планува програмата за работа на депутатите, оповестена на интернет страницата на Народното събрание.

Проектът на решение е импортиран от ръководителя на Комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС), Надежда Йорданова ( " Продължаваме Промяната - Демократична България " ), Гюнер Ахмед (ДПС), Гроздан Караджов ( " ИТН " ).

Според проекторешението Народното събрание разисква и приема на три гласувания в разнообразни дни Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията. Срокът за разглеждане на постъпилото предложение за изменение на Конституцията стартира да тече от деня на внасяне на законопроекта, като се изключва времето, през което Народното събрание е във почивка, написа още в предлаганите процедурни правила. Според тях на първо гласоподаване законопроектът се преглежда, откакто Народното събрание изслуша отчета на комисията. Вносителите показват претекстовете към законопроекта в границите на 20 минути. При първото гласоподаване законопроектът се разисква и гласоподава по принцип и в целокупност. Обсъждането протича при изискванията и по реда, очакван за разискване на законопроекти при първо гласоподаване, като разполагаемото време на парламентарните групи се удвоява. Законопроектът е признат на първо гласоподаване, в случай че за него са дали своят вот три четвърти от всички народни представители, плануват още предлаганите правила.

Ако законопроектът получи по-малко от три четвърти, само че не по-малко от две трети, от гласовете на всички народни представители, се слага за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане законопроектът се приема, в случай че за него са дали своят вот не по-малко от две трети от всички народни представители, оферират от Комисията по конституционни въпроси.

За да бъдат гласувани измененията на второ четене, всеки от текстовете за изменение и допълнение на Конституцията, следва да е получил две трети от гласовете на всички народни представители. Текстовете, които не са получили две трети, се считат за отхвърлени. Между второ и трето гласоподаване не се вършат оферти по текстовете, плануват още разпоредбите. След второто гласоподаване комисията по конституционни въпроси показва текста за трето гласоподаване, като тя може да прави единствено редакционно-технически ремонти. Третото гласоподаване е планувано да бъде в целокупност и поименно. Законопроектът за промени в Конституцията ще се смята за признат на трето гласоподаване, в случай че за него са дали своят вот две трети от всички народни представители, се предлага в плана на решение.

Освен това, в дневния ред за през днешния ден е и план на решение за попълване състава на непрекъснатата делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО, както и чуване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, ръководителя на Централната изборна комисия Камелия Нейкова и ръководителя на Държавна организация „ Национална сигурност “ Пламен Тончев. В програмата за изключителното съвещание е планувано време и за парламентарен надзор.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР