На извънредна сесия украинският парламент одобри указ на президента Порошенко

...
На извънредна сесия украинският парламент одобри указ на президента Порошенко
Коментари Харесай

Украинският парламент одобри въвеждането на военно положение

На изключителна сесия украинският парламент утвърди декрет на президента Порошенко за въвеждане на военно състояние в обособени области на страната за 30 дни от 28 ноември. Депутатите взеха решение президентският избор да бъде на 31 март. Гласуването е по рецесията, зародила с пленяването на три украински военни кораба и 24 моряци от съветските сили при Керченския пролив. Москва твърди, че те са влезнали нелегално в нейни води, а Киев заговорничи със Запада с цел да провокира спор. Според украинските управляващи случаят е нов стадий от съветската експанзия против страната. По рецесията заседава и Съветът за сигурност на Организация на обединените нации.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo
В телевизионно послание към нацията украинският президент Порошенко уточни, че разузнаването на страната вижда сериозна опасност от съветска сухопътна инвазия против Украйна. Така той стимулира предлагането си за въвеждане на военно състояние след вчерашния случай край Крим. Порошенко увери, че военното състояние няма да наруши гражданските свободи или да докара до отсрочване на президентските избори следващата година.
Петро Порошенко, президент на Украйна: Военното състояние няма да застъпи и с един ден началото на изборната акция. Никой, който държи на своята политическа партия и ползи повече, в сравнение с нацията и украинските ползи, няма да има учредения за нечисти политически спекулации.
Американският дипломат в Организация на обединените нации Ники Хейли дефинира пленяването на украинските кораби като възмутително нарушаване на суверенна украинска територия и нахален акт, който интернационалната общественост би трябвало да жигосах. На изключително съвещание на Съвета за сигурност по рецесията Хейли акцентира, че Вашингтон ще резервира глобите против Москва поради Крим, а по-нататъшна ескалация от съветска страна единствено ще утежни нещата.
Ники Хейли - дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации: Президентът Тръмп неведнъж е казвал, че Съединените щати биха приветствали естествени връзки с Русия, само че противозаконни дейности като последните не престават да вършат невероятно постигането на тази цел.
Руският представител упрекна Украйна, че е възнамерявала случая и заподозря предизборни планове на Порошенко.Според него Киев е нарушил интернационалното право и единствено с помощта на професионализма на съветските патрули не е имало жертви
Дмитрий Полянски - заместник-представител на Русия в Организация на обединените нации: Налице е най-груба провокация, другo определение не мога да си показва, а вие умишлено я прикриватe. Вашите дейности, в това число поддръжката за украинската версия за случилото се изостря ситуацията, в това число в Източна Украйна.
НАТО дефинира дейностите на Русия като директно военно нахлуване.
Йенс Столтенберг - общоприет секретар на НАТО: Всички съдружници показаха цялостна поддръжка за териториалната целокупност и суверенитета на Украйна. Няма опрощение за потреблението на военна мощ против украински кораби и екипажи и по тази причина призоваваме Русия да ги освободи неотложно.
Русия би трябвало да разбере, че дейностите ѝ имат последствия, съобщи Столтенберг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР