На избирателната активност може да повлияе както епидемиологичната обстановка, така

...
На избирателната активност може да повлияе както епидемиологичната обстановка, така
Коментари Харесай

Боряна Димитрова: Три са възможните сценарии за парламентарните избори

На изборната интензивност може да повлияе както епидемиологичната конюнктура, по този начин и внушението за предрешени избори, съобщи пред БНР Боряна Димитрова от Алфа Рисърч. " Цялата тази неустановеност може да докара до по-ниска изборна интензивност.„. добави тя.

Димитрова открои три от вероятните сюжети за парламентарните избори.

Към момента множеството социологически изследвания демонстрират фрагментиран парламент с 5-7 партии на фона на към 3 милиона гласоподаватели - този сюжет е с 60% късмет да се случи, посочи Димитрова. При внезапен спад на изборната интензивност до 2 милиона, 2 300 000 - 2 400 000 души е по-малка вероятността това да се случи.

" Това автоматически води до бонуси за трите партии с най-големи твърди електорати - ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи. Възможно е при подобен сюжет някои от по-малките партии да изпаднат от Народното събрание и да забележим парламент с малко партии и без значение, че няма да е толкоз фрагментиран, също със съществени компликации за съставянето на държавно управление. Нито една партия може да се окаже задоволително мощна, с цел да сформира държавно управление, само че не и задоволително слаба, с цел да бъде отстранена. Как в тази обстановка се сформира държавно управление е огромният въпрос. ", разяснява Боряна Димитрова.

Най-малко евентуалният сюжет съгласно социолога е този за срив на изборната интензивност и растеж на протестния избор.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР