На илюстрацията: космическият апарат “Психея се рее над повърхността на

...
На илюстрацията: космическият апарат “Психея се рее над повърхността на
Коментари Харесай

НАСА и СпейсЕкс изстрелват този месец мисия до астероида Психея!

На илюстрацията: галактическият уред “Психея ” се рее над повърхността на метеорита със същото име. Image credit: NASA

Ако всичко мине наред, на 12-ти октомври в 17:16 ч. българско време ракета на СпейсЕкс “Фалкън Хеви ” ще изстреля към метеорита Психея задача на НАСА със същото име. Това е колосален миг както за американската галактическа организация, по този начин и за компанията на Илон Мъск – стартира потреблението на свръхтежката ракета за амбициозни задачи до Луната и други небесни тела!

Отдавна са минали времената, когато Илон Мъск шокира обществеността, като се осмели да изпрати автомобила “Тесла ” към Марс с “Фалкън Хеви ”. Това беше пиар акция, само че тази акция потвърди годността и надеждността на свръхтежката ракета. Досега тя е летяла сполучливо седем пъти, извеждайки главно военни и тежки комерсиални задачи. Предстои въвеждането на “Фалкън Хеви ” в междупланетната космонавтика – и “Психея ” е единствено началото. Именно тази ракета ще бъде употребена от НАСА за градежа на обитаемата станция “Гейтуей ” в орбита към Луната! За тази цел СпейсЕкс строи по-голям обтекател, под който ще могат да се поберат модулите на лунната станция.

Вярно е също по този начин, че СпейсЕкс създава и доста по-голяма свръхтежка ракета – “Старшип ”. Тази ракета обаче е летяла единствено един път, през април, и към момента не е постигала повсеместен триумф. Ще мине време, до момента в който “Старшип ” се наложи, първо като комерсиална ракета и чак по-късно като желан притежател за лунни и междупланетни задачи. Едва в този момент стартира междупланетната ера на “Фалкън Хеви ”.

Но дано да се върнем на задачата до Психея – това е шестнадесетият метеорит, открит от човечеството през 1852 година. Психея има диаметър над 200 километра и тежи 220 милиарда милиарда кг (0.03% от масата на Луната), които значи, че си имаме работа с огромно и завладяващо небесно тяло.

Причината, заради която учените се интересуват от Психея се корени в това, че в случай че останалите тела от нашата Слънчева система са формирани от газове, лед или скали, този метеорит е построен главно от метали. Около 95% от състава му е никел и желязо и по това прилича земното ядро. Ето за какво откривателите допускат, че Психея е останка от планета, която в резултат на незнайни процеси се е разрушила и е останала единствено ядрото ѝ. Мисията “Психея ” ще проверява тайните на еволюцията на метеорита и това може да даде и отговор и на загадките на еволюцията на Слънчевата система.

На борда на галактическия уред са инсталирани четири съществени прибора:

която ще е в положение да снима фотоси на повърхността на Психея с висока резолюция.

за определянето на химичния състав на астероидната повърхнина

, който ще се употребява за картографирането на остатъчното магнитно поле на Психея.

, който ще разчита на радиосистемите на галактическия уред за измерването на гравитационното поле на Психея и проучването на вътрешността на метеорита.

Космическият уред е дълъг 25 метра и необятен 7 метра (заедно със слънчевите панели), т.е. той е жестоко с размера на тенис игрище. За достигането на метеорита ще се разчита на електрически мотори, наречени Hall-effect thrusters (HET) – при тях горивото (ксенон) бива ускорявано от електрическо поле. Тези мотори са за пръв път основани в Съюз на съветските социалистически републики през 70-те години на предишния век, а Максар, фирмата-производител на “Психея ”, е решила да употребява за пътешествието до метеорита основани в Русия мотори (източник).

Ако изстрелването бъде отсрочено от 12-ти октомври за различен ден заради метеорологични или механически проблеми, НАСА и СпейсЕкс имат опция да изпратят задачата в космоса най-късно до 25-то число на месеца, когато стартовият прозорец се затваря.

Стискаме палци!

Харесвате ли материалите на КОСМОС БГ?  Винаги можете да подпомогнете уеб страницата и неговия създател финансово – за повече информация по какъв начин да изпратите подаяние тук!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР