На християнския празник Богоявление, който отбелязваме на 6 януари, в

...
На християнския празник Богоявление, който отбелязваме на 6 януари, в
Коментари Харесай

Община Елин Пелин почете Богоявление

На християнския празник Богоявление, който означаваме на 6 януари, в гр. Елин Пелин се организира Божествена Света литургия в храм " Св. Николай Чудотворец ", литийно шествие до реката, където бе отслужен Велик Богоявленски водосвет за здраве и благополучие на всички поданици на община Елин Пелин и обичайния обред за празника. 


И тази година на Йордановден в нашата община се затвърждава християнската традиция за вадене на Богоявленският кръст от младите елинпелинчани и мъжкото хоро в реката. С осветената вода бяха поръсени и благословени присъстващите миряни, а по-късно отец Иван Плещов ритуално хвърли дървения кръст в реката.  

На Богоявление духът Божий слиза като гълъб
Богоявление или Йордановден е един от най-големите християнски празници в българския календар. На този ден св. Йоан Кръстител е кръсти...
Прочети повече
Над 30 млади мъже мериха сили, с цел да извадят Светия кръст от ледените води на река Лесновска. Тази година достойнството се падна на Светломир Георгиев, пожарникар и гражданин на гр. Елин Пелин, който съумя да стигне пръв и да извади кръста от водата.  


Вярва се, че на този ден водата стопира, пречиства се, след което придобива огромна мощ, а който извади кръста, бива цветущ и здрав през цялата година. Пожелаваме на Светломир и на останалите смелчаци от град Елин Пелин доста здраве и триумфи отсега нататък!

Още от СОФИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР