Обещаните пари за медицинските служители в детските градини и яслите

...
Обещаните пари за медицинските служители в детските градини и яслите
Коментари Харесай

Хекимян: Трети месец се бавят парите за ръст на заплатите на медиците в детски градини в София

Обещаните пари за медицинските чиновници в детските градини и яслите столичното общинско опазване на здравето не идват към този момент трети месец. Хората ги чакат, питат какво става, тормозят се. Това съобщи общинският консултант от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС) на брифинг преди съвещанието.
" Терзиев обилно им даде обещание пари, които трябваше да дойдат от страната, тъй като Асен Василев като финансов министър му е заречен, че ще бъдат дадени ", означи Хекимян и разясни, че става въпрос за 18 млн.лв.

Общинският консултант напомни хронологията на събитията като сподели, че на 5 април Терзиев пуска писмо до финансовия министър, на 15 април получава формален отговор от Министерството на финансите, че пари няма да да му дадат. „ Възможните решения следва да бъдат търсени в границите на бюджета на Столичната община “, разяснява Хекимян.

Той акцентира, че през април Терзиев беше споделил изрично, че финансовото министерство ще му даде пари за нарастване на заплатите за медицинските чиновници. Според Хекимян, Терзиев и екипът му крият този факт, макар обещанията за бистрота. При явен факт и отговор, че той няма да получи тези пари, на 24 април столичният кмет подписва групов трудов контракт без да оповести, че парите към момента не са постъпили, съобщи Антон Хекимян.

" Стигаме до юни, когато Терзиев желае от СОС да подкрепим отчет за промени в разходната и приходната част, с която да бъдат отпуснати 17 млн.лв. от бюджета на Столичната община ", уточни Хекимян. Той обаче напомни, че през април Васил Терзиев беше изрично срещу, че парите за медицинските чиновници не би трябвало да бъдат давани от бюджета на Столичната общинна, тъй като това са държавно финансирани действия и в случай че общината би трябвало да стартира да заплаща за тях, това ще е доста неприятна процедура. Но той към този момент има друго решение и към този момент счита, че ние тук би трябвало да подкрепим сходно продължение, сподели Антон Хекимян. Той излъга над 2 хиляди души, заети в общинското опазване на здравето, които чакат това финансиране към този момент трети месец, сподели общинският консултант от ГЕРБ-СДС.

Според Хекимян, Терзиев можеше още през март да предложи актуализация на бюджета, СОС да гласоподава и от 1 април да бъдат разпределени, а когато дойдат и в случай че дойдат пари от страната, да бъдат възобновени в общинския бюджет, сподели Хекимян.

Българска телеграфна агенция напомня, че кметът на София Васил Терзиев и синдикатите КТ „ Подкрепа “ и КНСБ подписаха на 24 април нов Колективен трудов контракт в бранш Детско и учебно опазване на здравето в София. С него се обезпечава нарастване на главните заплати на заетите в бранша с 30% от 1 април 2024 година

Подписи под документа от КНСБ сложиха доктор Пламен Радославов, зам.-председател на Федерацията на синдикатите в опазването на здравето, Антоанета Стоянова, ръководител на Синдикалната организация на Детско и учебно опазване на здравето София-град, а от КТ „ Подкрепа “ – Росица Палешникова, ръководител на Медицинска федерация " Подкрепа ", и Вихра Белева – зам.-председател. На подписването участва и зам.-кметът на София по „ Финанси и опазване на здравето “ на Следствен отдел към окръжна прокуратура Иван Василев.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР