Общественият съвет за бъдещата детска болница алармира в писмо до

...
Общественият съвет за бъдещата детска болница алармира в писмо до
Коментари Харесай

Общественият съвет на детската болница сигнализира за натиск

Общественият съвет за бъдещата детска болница сигнализира в писмо до президента, премиера и медиите за оказване на напън от разнообразни институции. Писмото е адресирано и до Народното събрание, до министъра на опазването на здравето и до медиите и в него се споделя, че е " подетата очерняща акция " против членовете на съвета.

" В последните няколко седмици Обществения съвет за създаване на Национална детска болница - като съвещателен орган към Министъра на опазването на здравето и ние - като членове в него - сме подложени на напън посредством потребление на разнообразни органи и институции, както и посредством общественото отправяне на квалификации и обвинявания, излизащи надалеч отвън рамките на положителния звук и здравия разсъдък.

Обществения съвет и неговите членове са изразявали терзания по отношение на политиката на страната във връзка с детското опазване на здравето, а не терзания от един или различен частен индивид и неговите вложения. Бихме се радвали фактически да имаме това въздействие върху публичното мнение което Търговска лига ни придава в обществените си изказвания, само че в действителност обстоятелствата демонстрират напълно друго ", се споделя в писмото. 



Припомняме, че през вчерашния ден стана ясно, че ДАНС е почнала инспекции против членовете на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница.

Държавната организация е сезирана от сдружението " Търговска лига ", споделиха пред призовани да дадат показания членове от съвета. Според тях до разпитите се е стигнало, откакто разрешението на държавното управление за частна детска болница беше оттеглено от кабинета.

Телефонните позвънявания от страна на Държавна организация " Национална сигурност " стартират преди седмици. Някои от членовете на Обществения съвет даже към този момент са разпитани, само че отхвърлят да споделят обществено тематиката на диалозите. Обажданията от ДАНС доближават и до Надежда Цекулова и Мария Шаркова. 

В позиция до NOVA от сдружението, подало тъжба, декларират, че желаят от здравния министър да бъде спряна активността на Обществения съвет. А измежду претекстовете акцентират " непозволено и редовно вмешателство в работата на държавните органи ". И също - " наложително " увещание на премиера Димитър Главчев да анулира решението за градеж на частна детска болница преди да бъде построена държавна. 

" Министърът на опазването на здравето незабавно да разпусне Обществения съвет за създаване на Национална детска болница заради непозволено и редовно вмешателство в работата на способените държавни органи ", упорстват от " Търговска лига " АД. 

Категорично се противопоставяме на потреблението на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) като инструмент за заглушване на позициите на гражданското общество. Това се декларира в позиция на " Продължаваме промяната - Демократична България ".



Извършването на инспекция от страна на ДАНС на Обществения съвет за построяването на Национална детска болница не кореспондира със законовите пълномощия на тази институция по отбраната на националната сигурност.

Привикването за “обяснения ” на хората, които защитават ползите на детското опазването на здравето е скандално, и е симптом за бърз крах на правилата на свободата на мнението в правова страна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР