На фона на застаряването и нарастването на световното население деменцията

...
На фона на застаряването и нарастването на световното население деменцията
Коментари Харесай

Епидемия от деменция очаква човечеството

На фона на застаряването и повишаването на международното население деменцията се трансформира в един от най-сериозните световни проблеми. Очаква се в бъдеще броят на хората с това заболяване значително да се усили. Международен екип от учени предвижда световното разпространяване на деменцията от 2019 до 2050 година Резултатите от проучването са оповестени в The Lancet Public Health.

Броят на хората, страдащи от деменция, в международен мащаб пораства от година на година, което се дължи на първо място на застаряването на популацията. През 2019 година броят на хората с деменция в международен мащаб е бил 57,4 милиона. Според изчисленията на учените до 2050 година болните ще бъдат към този момент 152,8 милиона (от 130 милиона при най-хубавия сюжет до 175,9 милиона в най-лошия).
Спрей против деменция приключи предклинични тествания в Япония
Японски учени оповестиха завършването на предклинични тествания на интраназално лекарство, което забавя развиването на невродегенеративни п...
Прочети повече
Най-малък растеж на болестта се предвижда в страните с високи приходи в Азиатско-Тихоокеанския район (53%) и Западна Европа (74%). Тенденцията към намаляване на заболеваемостта, макар възходящото население, е обвързвана с повишение на равнището на обучение и високо равнище на медицината, по-специално с висококачествено лекуване на сърдечносъдовите болести. Всички оценки обаче са единни в това, че абсолютният брой на случаите въпреки всичко ще пораства с времето.

Най-голям растеж се чака в Северна Африка и Близкия изток (367%), както и в Източна Африка, южно от Сахара (357%), където общото нарастване на популацията способства най-вече за прогнозата.

Разпространението на деменцията през 2019 година е било по-високо измежду дамите, в сравнение с измежду мъжете (съотношение 1,69). В същото време вероятността от развиване на деменция, съгласно данните на проучването, с възрастта се удвоява на всеки пет години. Тези трендове ще се запазят и към 2050 година По данните на разбора през 2050 година 0,5% и 0,6% от мъжете и дамите на възраст 40–69 години може да имат признаци на деменция, 6,5% и 8,5% - измежду хората на възраст 70–84 години, и 23,5% и 30,5% - над 85-годишна възраст.

Разпространението на деменцията е планувано за разнообразни страни въз основа на три съществени рискови фактора за болестта: висок показател на телесна маса, висока кръвна захар и тютюнопушене.

„ За страдание деменцията сега не се лекува с никакви известни типичен способи. Фармакология, транслационна медицина, мозъчна стимулация – всички те са надалеч от предлагането на дейно лекуване. Но са ни известни рисковите фактори, които усилват вероятността от деменция. Както и някои способи за попречване на това заболяване, които най-малко могат да забавят неговото протичане или да го отдалечат във времето “, споделя Никита Отставнов, съавтор на публикацията и зам.-ръководител на Лабораторията за разбор на здравните индикатори на популацията и Дигитализация на опазването на здравето в Московския физико-технически институт.
Стареенето има три стадия, откриха откриватели
Учените от Станфордския университет описват за три стадия на стареенето на индивида. Статията на експертите е оповестена в научното...
Прочети повече
Според учения по силите ни е да понижим въздействието на рисковите фактори върху нас и да използваме по-често превантивните ограничения: учене, придобиване на нови познания, обучение, „ трениране на мозъка “, водене на здравословен метод на живот и спортуване и изцяло поддържане на здравето.

Сред рисковите фактори за деменция са също ниско равнище на обучение, хипертония, увреждане на слуха, тютюнопушене, затлъстяване в междинната възраст, меланхолия, липса на физическа интензивност, диабет, както и продължителна обществена изолираност, несъразмерна консумация на алкохол, контузии на главата и отчасти – замърсяване на въздуха.

„ Последният фактор има избрани особености. Има проучвания, които демонстрират въздействието на замърсяването на въздуха върху мозъка. В същото време най-мръсният въздух като предписание е в мегаполисите. Но интензивният живот в градовете всекидневно натоварва мозъка ни, той работи на мозъка като стимулатор, поддържайки го непрекъснато в тонус. Затова има данни, че рискът от пораждане на деменция в огромните градове е по-малък “, изяснява Отставнов.

Изследователите припомнят, че доста от рисковите фактори за деменция се поддават на надзор. Отстраняването на тези фактори посредством ограничения по запазване на публичното здраве, както и персоналната угриженост на хората за тяхното благоденствие, може да повлияе на прогнозата на болестта в краткосрочна и дълготрайна вероятност.

 
Медици назоваха ранните признаци на деменция при 40-годишните
Алцхаймер все по-често поразява хора на възраст до 40 години, твърди Благотворителната организация по проучване на деменцията във Вели...
Прочети повече
Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР