На фона на скандала с , които София плаща на

...
На фона на скандала с , които София плаща на
Коментари Харесай

Нов договор за 20 млн. лв. ще сключи София за доставка на ток за уличните лампи

На фона на абсурда с, които София заплаща на две компании при разминавания в пъти на цените, общината ще заплати За доставката на ток на 21 декември 2021 година е била определена " Кумер ", като прогнозното количество електрическа енергия за първите две години от контракта е 43 хиляди мВтч, а разноските 13.4 млн. лева Грубо това прави междинна цена на мегаватчас от над 311 лв.. За съпоставяне през последните месеци борсовият ток коства към 400 лева./мВтч, само че междинната за 2021 година е 211 лева./мВтч.

Освен това е забавно, че София се е съгласила да заплаща относително висока административна такса за обслужване - по 29 лева./мВтч, или общо 1.24 млн. лева за първите две години от контракта. За съпоставяне, препоръчаната такса от компанията, спечелила преди дни доставките на ток в метрото - ЧЕЗ, е 7.30 лева./мВтч.

Пред сключването на нови контракти за доставка на ток са и общинските сдружения " Метрополитен " и " Столичен електротранспорт ".
Как се дефинира цената?
Заложеният в договорът с " Кумер " механизъм е следният: цената на силата се дефинира съгласно борсовият сегмент " Ден напред ", плюс административна такса за обслужване. Което значи, че няма закрепена цена в контракта, а тя зависи напълно от пазара. Това е всеобща процедура в последно време поради волатилността на енергийните цени и несигурността, която имат търговците.
Реклама
По-важното тук обаче е друго - от 1 юли 2021 година всички икономически субекти, в това число и дребните магазинчета, фризьорски салони и адвокатски фирми, бяха задължени да излязат на свободния пазар на ток. Това важи и за общините и техните структури. Но в регистъра на публичните поръчки няма данни София да е била сключила по-рано контракт за доставка на електрическа енергия по свободно контрактувани цени. Първият подобен ще бъде този с " Кумер ". И евентуално до момента общината е плащала най-скъпата цена за електрическата енергия - от снабдител на последна инстанция (ДПИ). " Капитал " насочи питане до пресцентъра на общината за това дали по този метод са се случвали доставките, само че все още няма отговор.
Малко закъснели
Също както общината, по този начин и нейните сдружения " Столичен електротранспорт " и " Метрополитен " оповестиха поръчките за доставка на електрическа енергия в края на лятото и са класирали определените компании през декември и януари. Засега контракт е сключил само " Столичен електротранспорт " - през последния ден на декември. За реализатор е определена " ЧЕЗ ", която е предложила да доставя електрическа енергия против 23.7 млн. лева, което е с 4 млн. повече от прогнозната сума. Други компании не са кандидатствали в търга.

" Метрополитен " пък е заложило сумата от 56 млн. лева за електричество в идващите две години, което ще се доставя отново от " ЧЕЗ ". Цените още веднъж се образуват от борсата плюс надбавка, като в този случай тя е единствено 7.3 лева./мВтч.

През последните няколко седмици от Столичната община предизвестяват, че Оптимизациите обаче са на назад във времето за ръководещите. Противоречието идва от там, че би трябвало главната цел на общината да е да подписва преференциални контракти с гаранция за качество, както и да вкарва по-удобен и ефикасен градски превоз, вместо да заплашва, че ще го стопира. Това пък може да се случва, в случай че се усъвършенстват линии и решенията се взимат на база данни, показващи по какъв начин пътуват хората, тъй че хем общината да спести, хем хората да не бъдат лишени от градски превоз.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР