На фона на рокадите в екоминистерството в страната продължават да

...
На фона на рокадите в екоминистерството в страната продължават да
Коментари Харесай

Oтпадъци с неясен произход се появиха в Гълъбово и Ямбол

На фона на рокадите в екоминистерството в страната не престават да " изникват " скупчвания на боклуци с неразбираем генезис. Боклуци от разнородни материали, с непостоянен тип и генезис бяха открити на площадка " Брикетопроизводство " в землището на с. Обручище, община Гълъбово. Според Старозагорската районна прокуратура те не са ръководени по открития ред, което основава заплаха за хората и околната среда. Текат процесуално-следствени дейности, открива се типът, количеството и произходът на отпадъците и основанията за съхранението и ръководството им. Срокът за досъдебното произвеждане е два месеца.

Отпадъците се съхраняват източно от административната постройка на площадка " Брикетопроизводство " в Гълъбово. Предполага се, че отговорност за тях носи сдружението " Траш юнивърс ", което съгласно уеб страницата " Биволъ " има позволение от Регионална инспекция за опазване на околната среда в Стара Загора да изгори 1,6 милиона тона боклуци в България. Адресът за преписка на " Траш юнивърс " е в Гълъбово - площадка " Брикел ", намираща се в землището на с. Обручище на терен от 25 дка, благосъстоятелност на " Брикел " ЕАД. " Траш юнивърс " е обвързвана с компанията " Траш еко отново ". Последната има позволение от районната екоинспекция в Стара Загора да съхранява и при нужда да раздробява запалими и други боклуци. Площадката, която " Траш еко отново " употребява за предпазване на отпадъците, е на територията на ТЕЦ-Сливен и е наета от нея. И двете компании са индиректно свързани с енергийния необут Христо Ковачки.

Районната прокуратура в Ямбол се самосезира от ефирен репортаж за рискови боклуци в сметището на село Дражево. Подозренията са, че боклуците са импорт от чужбина. Образувана е кореспонденция, а наблюдаващият прокурор е разпоредил инспекция има ли рискови боклуци, съществували ли са такива и преди, какъв е произходът им и спазени ли са законовите условия за запазване, преправка и предписание с боклуци.

ПК " Екогласност " сигнализира за нелегално бунище край Дупница, което се намира в края на града, в южна посока. В непосредствена непосредственост до него има грижливо обработена земеделска земя, се отбелязва в сигнала до ДУМА. Еколозите напомнят, че през август 2019 година складираните в региона боклуци под Автомагистрала " Струма " пламнаха, а разразилият се пожар съществено повреди автомагистралата. Тогавашният екоминистър съобщи, че ще стартира процедура по отнемането на разрешителното на " Феникс - Дупница " ООД, която е директно обвързвана с пожара. До през днешния ден обаче смяна няма. От ПК " Екогласност " питат кмета на Дупница Методи Чимев какво ще предприеме, с цел да в профил противозаконното скупчване на отпадък.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР