На фона на предстоящите празници и за православния свят, който

...
На фона на предстоящите празници и за православния свят, който
Коментари Харесай

Ето каква е ситуацията с COVID на Балканите

На фона на идните празници и за православния свят, който в неделя ще посрещне Великден, и за мюсюлманите, които към този момент се готвят за Рамазан байрама на 12-14 май, страните на Балканите взимат разнопосочни решения по отношение на ограниченията за справяне с пандемията. Докато в някои страни държавните управления дадоха обещание, че празниците няма да бъдат наранени от по-тежки ограничавания, в други като Кипър и Турция вкарват локдаун, предава Българска телеграфна агенция.

Следва информация за обстановката с КОВИД-19 на Балканите:

Турция реши да вкара най-строги ограничения, с цел да се оправи с тежката пандемична обстановка в страната. Пълният локдаун важи от 19.00 часа на 29 април до 05.00 часа на 17 май. В продължение на трите седмици, които обгръщат и празничните дни по случай Рамазан байрама, ще бъде в действие възбрана за излизане на открито. Гражданите ще могат да напущат дома си единствено при неотложна нужда и да посещават най-близкия магазин, само че без да употребяват автомобил. Търговските вериги ще работят с лимитирано работно време през седмицата, а в неделя ще бъдат затворени. Преустановяват се присъствените занятия в учебно заведение на учениците и на децата в детските градини. Ресторантите, заведенията за бързо хранене и кафенетата се затварят, само че ще могат да обслужват с храна за у дома. Междуградските транспорти ще се реализират единствено със особено позволение, като транспортните средства ще работят с половин потенциал. Служителите в публичния бранш ще работят на отдалечен режим.
Ограниченията за излизане на открито няма да важат за задграничните туристи, които са краткотрайно в страната за туризъм, заяви турското министерство на вътрешните работи. Комендантският час обаче важи за чужденците, които имат позволение за престояване в страната.

Кипър разгласи двуседмичен локдаун от 26 април и изтегли по-рано нощния полицейски час в опит да овладее повишаването на случаите на коронавирусна зараза. Островът в Източното Средиземноморие се сблъска със скок на новозаразените предишния месец, което ускори натиска върху здравната му система. Новият локдаун ще продължи до 9 май. Нощният полицейски час към този момент ще стартира в 21.00 часа (спрямо 23.00 досега) и ще продължава до 5.00 часа сутринта.

Хората, които нямат позволение да се придвижват до местоработата си, ще могат да излизат единствено веднъж на ден след изпращане на текстово известие. Изключение от ограничаващите ограничения ще има единствено за 1 май (Велика събота), когато ще бъде позволено на стеснен брой хора да участват на служби на православната черква. В нощта на Възкресение полицейският час ще стартира от 1.00 часа на 2 май, с цел да се даде опция на вярващите да вземат участие в религиозните служби във връзка празника. Останалите служби ще се организират без наличие на богомолци.

Религиозни церемонии като сватби, кръщенета, погребения, ще се организират с наличието на не повече от 10 души. Ресторантите, кафенетата, питейните заведения, фризьорските салони, фитнес центровете и театрите са затворени, както и магазините за нехранителни артикули. Заведенията за хранене могат да оферират единствено храна за у дома. Забранени са всевъзможни събирания на хора или публични събития както навън, по този начин и на закрито.

Само на Великден, 2 май, се позволява наличието на членове на до две фамилии в едно жилище, като общият брой на хората не би трябвало да надвишава 10 души, в това число малолетните.
В деня на Великден се позволява изпращането на две текстови известия за излизане отвън дома.

В Гърция от 24 април отвориха още веднъж моловете и комерсиалните центрове в Атина и в други градове след рекомендация на здравните управляващи за последователно разхлабване на ограниченията против разпространяването на КОВИД-19 в страната.

Търговците ще работят по метода click in shop (с предаване на стоката вътре в обекта с предварителна уговорка) с работно време от 7,00 до 20,30 ч., като се изключи Разпети петък (до 19,00 ч.) и Велика събота (до 18,00 ч.). Служителите и работодателите в областта на търговията би трябвало да си вършат един път седмично независим тест за ковид.

От четвъртък в Гърция бяха позволени напредванията сред общините в границите на една районна единица (префектура) през всички дни от седмицата. Същевременно обаче остава в действие задължението на жителите да изпращат есемес с задачата на излизането си при всяко овакантяване на дома. Тази мярка ще остане в действие до момента в който не бъдат позволени и пътуванията сред префектурите.
От сряда електронната платформа за опазване на час за имунизиране против ковид беше отворена и за гръцките жители от възрастовата група 40-44 години. Ваксинационната акция върви с бързи темпове, като са сложени над 3 милиона дози. Вече тече имунизирането на гърците и на възраст 30-39 години с имунизацията на АстраЗенека.
От 3 май ще бъдат отворени и заведенията за хранене в страната при съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

Властите в Румъния форсираха имунизацията посредством " имунизационни маратони " и центрове " драйв тру " за имунизиране напряко в персоналния автомобил. В западния румънски град Тимишоара се организира тридневен денонощен " имунизационен маратон ", при който бяха имунизирани близо седем хиляди души без авансово записване. Все повече се постановат и центровете за имунизация от вида " драйв-тру ", като такива бяха открити в градовете Дева, Клуж-Напока, Арад и Букурещ.

Нивото на заболеваемост от КОВИД-19 в Букурещ е спаднало под 3,5 на 1000 поданици, съгласно данни на Дирекцията за публично здраве, което ще разреши разхлабване на част от ограничаващите ограничения.
От началото на имунизационната акция са ваксинирани 3 252 247 души, от които 1 342 654 са получили една доза, а 1 909 593 - и двете дози на имунизацията.

Румънските управляващи оповестиха, че вечерният час няма да се ползва на Великден. В страната е в действие обща възбрана за излизане без основателна причина от 22.00 до 05.00 ч. В окръзите със заболеваемост над 4 на 1000 поданици придвижването през нощта е неразрешено в интервала от 20.00 до 5.00 часа в петък, събота и неделя, а в тези със заболеваемост над 7,5 на 1000 поданици това важи за цялата седмица.

В Република Северна Македония от 28 април вечерният час към този момент стартира в 21 часа /вместо 20 ч. досега/, а заведенията ще могат да обслужват клиенти навън до 20.30 часа. Това реши държавното управление в Скопие, приемайки рекомендациите на Комисията за заразни заболявания. Изключение от възбраната са вечерните часове сред 1 и 2 май, т.е. за Великден, и вечерта сред 13 и 14 май, по време на Рамазан байрам.
Компаниите, които провеждат празненства, ще могат да провеждат работата си единствено като заведения за хранене навън, само че възбраната за образуване на тържества - сватби, рождени дни, кръщенета и други остават. Важи и възбраната за работа на фитнес клубовете и спортните зали на закрито. Може да се провеждат спортни занимания навън.

Кризисният щаб на Сърбия реши да не разхлабва ограничаващите ограничения по време на великденските празници. Смекчаване на рестриктивните мерки може да има вероятно след 8 май, в случай че броят на новозаразените стартира ускорено да понижава, а ограниченията се съблюдават. Страната възнамерява до края на април да е ваксинирала 37 % от пълнолетните жители. В Сърбия към този момент има над 2 милиона имунизирани с една доза ваксина. Президентът Александър Вучич заяви при разкриване на строителството на нова коронавирус болница в Нови Сад, че 1,4 милиона души към този момент са ваксинирани и с втора доза, тъй че общо са имунизирани 3,5 милиона души. Вучич означи и че Сърбия е ваксинирала на своя територия 65 хиляди жители на прилежащи страни и е дарила на съседите си в района 120 хиляди дози ваксини.
Сръбските жители, които са имунизирани против ковид, от през днешния ден ще могат да влизат в Унгария без PCR тест и наложителна карантина, а същото ще важи и за унгарските жители, които влизат в Сърбия.

Властите в Република Сръбска, едната от двете съставни елементи на Босна и Херцеговина, взеха решение да анулират някои ограничаващи ограничения след установено възстановяване на епидемиологичната обстановка. От 23 април бе позволена работата на ски центровете в Република Сръбска. От 26 април бяха отворени театрите.
Щабът реши обаче да продължи до 10 май действието на избрани ограничения, отнасящи се до ограничение на обществените и частните събирания, работата на фитнес центровете и кината, ограничение на работното време на заведенията от 6 до 22 часа и други

Епидемичната обстановка в Черна гора се усъвършенства с помощта на рестриктивните противоепидемични ограничения и дисциплината на жителите, регистрират здравните управляващи. Броят на дейните случаи на ковид от декември до в този момент е намалял от 11 до 2,7 хиляди. През март междинният седмичен брой на новозаразените в страната е бил 500, а през последната седмица - 181. Намалял е и процентът на смъртност.
От 24 общини в Черна гора 21 са в " зелената зона ", а единствено 3 - в " алената ".

За идните великденски празници е разгласен засилен надзор за съблюдаване на противоепидемичните ограничения.
Същевременно данни от от изследване на Центъра за одобряване и развиване на младежите провокира паника. Според изследването 44 % от младежите в Черна гора не желаят да се имунизират срещу ковид и 75 % не са се записали за имунизация. Според Центъра това се дължи на доста слабата и доста закъсняла акция от страна на здравните управляващи.

Черногорският здравен министър Йелена Боровинич-Бойович заяви през вчерашния ден, че полицейският час в страната, въведен поради ковид, няма да важи в събота против неделя поради Великден, само че за останалите празнични дни си остава в действие. Тя сподели, че в събота в страната ще дойдат над 201 000 дози китайска ваксина Синофарм.

Хърватия стартира имунизационна акция за хотелския личен състав, надявайки се на добър туристически сезон това лято. Кампанията цели през идващите няколко седмици да бъдат имунизирани против ковид към 80 000 туристически служащи. На гостите страната предлага проби, субсидирани от страната.
С оглед на държавната акция хърватската централна банка чака приходите от туризъм да набъбнат тази година до 70 % от нормалните, а нейния оптимизъм се споделя и от министъра на туризма Николина Бърняц.

Словения стартира последователно да разхлабва ограничаващите ограничения с следено отваряне на хотели и места за настаняване с ограничаването, че в един обект може да се издават най-вече 30 стаи. Всички посетители би трябвало да имат или удостоверение за отрицателен тест за ковид, или удостоверение за имунизация, или за преболедуван КОВИД-19.
Позволени към този момент са и спортни прояви и надпревари, само че без наличие на аудитория, а на хотелите ще бъде разрешено да оферират на своите посетители басейн или сауна.
Туристическият бранш приветства облекчаването на рестриктивните ограничения, само че изрази неодобрение, че те не са били признати по-рано.
Словенското държавно управление заяви през вчерашния ден, че през идващите седмици с идването на по-големи количества ваксини против ковид ще форсира имунизационната акция. През идващия месец в Словения ще бъдат доставени 455 660 дози ваксини.
По публични данни до момента в Словения са имунизирани с една доза 413 033 души, а с две дози - 180 084
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР