На фона на остри политически и граждански реакции в Северен

...
На фона на остри политически и граждански реакции в Северен
Коментари Харесай

Премиерата на турски сериал предизвика ново напрежение в Кипър

На фона на остри политически и цивилен реакции в Северен Кипър нощес във Фамагуста се състоя премиерата на турски сериал, който провокира ново напрежение на етнически разделения остров.

Специален посетител на тържеството беше турският вицепрезидент Фуат Октай.

Първият епизод от 26-серийната драма „ Имало едно време в Кипър ”, продукция на Радио-телевизионната корпорация на Турция /TRT/, бе излъчен нощес.

Приемът за старта на поредицата събра във Фамагуста, където главно е сниман филмът, към 250 посетители, в това число от Турция.

Приветствайки сериала по време на тържествената гала-вечер, водачът на кипърските турци Ерсин Татар съобщи, че е „ извънредно значимо гласът на кипърските турци да бъде чут от света ”.

Турският вицепрезидент Фуат Октай назова телевизионната поредност „ грандиозна ” и „ мост от предишното към бъдещето ”.

Излъченият първи епизод провокира бурна реакция в обществените мрежи. Кипърски турци го дефинираха като агитационен, изкривяващ историята на тяхната общественост.

Чрез ориста на едно кипърско турско семейство филмът придвижва на екрана исторически събития от Кипър от интервала 1963-1974 година - от началото на спора сред кипърските гърци и кипърските турци до турската инвазия и разделянето на острова.

С изказвания в Народното събрание и издадени заявления преди гала-премиерата повече от 30 кипърско-турски опозиционни партии, синдикати и цивилен организации настояха тя да бъде анулирана, защото провеждането ѝ жестоко нарушава всевъзможни пандемични забрани.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР