На фона на горящата Австралия, изчезващите животински видове, унищожаването на

...
На фона на горящата Австралия, изчезващите животински видове, унищожаването на
Коментари Харесай

Държавата, която забрани слънцезащитните кремове от 1 януари

На фона на горящата Австралия, изчезващите скотски типове, унищожаването на Амазонската гора и отричането на климатичните промени от политици със международно въздействие, една дребна страна реши да се погрижи за природата си, доколкото това е по силите й.
 Снимка 460258

Тихоокеанската островна страна Палау забрани използването на огромна част от слънцезащитните кремове на територията си от 1 януари 2020 година Забраната касае артикули, които съдържат някоя от следните съставки:

Oxybenzone (benzophenone-3)

Ethyl paraben

Octinoxate (octyl methoxycinnamate)

Butyl paraben

Octocrylene

4-methyl-benzylidene camphor

Benzyl paraben

Triclosan

Methyl paraben

Phenoxyethanol

Всики тези химикали са потвърдено токсични за околната среда и нездравословни за риби, корали, водорасли, други морски жители и даже хората. Парабените въздействат на работата на ендокринната система, а Octinoxate води до смяна на ДНК и е отровен за скариди, миди, морски таралежи и водорасли.
 Снимка 460257

Слънцезащитните артикули се оказват сериозен проблем за екосистемите на доста места по света. Популярни туристически дестинации страдат от масираната им приложимост - измежду тях бяха плажът Мая в Тайланд и заливът Боракай във Филипините, които понастоящем са затворени за туристи затова.

Палау взеха решение да работят в задатък и използването на слънцезащитни артикули с някоя от горните съставки в състава си е изцяло неразрешена. Страната, която наброява по-малко от 18 хиляди Човека население, обаче от години се грижи за природата си. През 2009 година тя сътвори първата предпазена околност за акули на повърхност от 600 хиляди кв. км - почти колкото е територията на Франция.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР