На фона на двумесечния скандал около - скандал, на който

...
На фона на двумесечния скандал около - скандал, на който
Коментари Харесай

СЕМ изведнъж се засегна от критиките на Николай Денков

На фона на двумесечния скандал към - скандал, на който реагираха и политици от ГЕРБ, и дипломатически представителства в България - Съветът за електронни медии изненадващо излезе от лятна почивка, с цел да нападна... премиера Николай Денков.

Съвет за електронни медии разгласява декларация, в която назовава " неприемливи " рецензиите му против държанието на Момчилова, и го упреква в " непознаване на пълномощията на органа ".

Поводът: изявлението на Денков пред Найо Тицин на 7 август, в който министър-председателят подлага на критика регулатора за това, че не си прави работата, откакто позволява публицисти да популяризират погрешна информация без глоба.
" Журналистическата нравственос изисква не просто да казвате нещо тествано, а да го ревизирате през няколко източника. Ако вашият събеседник каже нещо погрешно, вие да го опровергаете в този миг. Това са базови стандарти, които водещите медии по света съблюдават наложително. Докато се оказва, че при нас тези стандарти не са влезнали в деяние ", споделя Денков.На напомнянето на Тицин за репликата на Соня Момчилова, че " и лъжата има право на живот ", Денков дава отговор: " Лъжата няма място, в случай че не бъде казано ясно, че това е неистина. Самият факт, че ръководителят на Съвет за електронни медии може да изрече такава фраза, демонстрира, че той не си е на мястото ".
Въпреки че единствено преди няколко седмици на Соня Момчилова, в този момент се оказва, че съветът - без Пролет Велкова - се е обезпокоил от оценките на Денков.

" Представителите на изпълнителната власт, а и на законодателната, би било добре да се съобразят с констатациите и рекомендациите във всеки един от отчетите на Европейската комисия по върховенството на правото, като поправят личното си държание във връзка с независимостта на медийния регулатор и на всички медии в страната ", се споделя в позицията.

Те настояват още, че Денков не знаел " във връзка с кои лица е способен Съвет за електронни медии " и не разбирал, че " професионалните стандарти за журналистическа активност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия към Фондация " Национален съвет за журналистическа нравственос ".
Не е ясно по кое време съветът се е събирал по неотложност, с цел да разиска и формулира текста на декларацията против Денков. Последното му съвещание се е провело на 27 юли.Не е ясно и за какво Съвет за електронни медии реагира едвам в този момент, откакто министър председателят не за първи път показва обществено несъгласието си с дейностите на Соня Момчилова. Още в първия си доклад от юли 2023 година, Денков разяснява, че " не може управлението на Съвет за електронни медии да споделя, че лъжите имат място в медиите - противоположното е правилно, част от работата на медиите е да разобличават лъжите ".Не е ясно и за какво Съвет за електронни медии не разписа сходна декларация, когато да подаде оставка като ръководител на регулатора и даже разкритикува метода, по който тя оставя съвещанията да протичат без ред и в свободен формат.
Интересното е, че Соня Момчилова е изпреварила декларацията на Съвет за електронни медии със лична позиция пред синдикалния Съюз на българските публицисти, в която отхвърля изказванието, че медиите не съблюдават базови стандарти, и го дефинира като " клюка ".
" Да, лъжата тържествува и тя неумело и неуместно (за щастие) се прикрива под смокиновия лист на благородни и светли планове, само че обстоятелствата и статистиката сочат недвусмислено и непреклонно само, че няма късмет за полуистината, постистината и фейка, както в публицистиката, по този начин и в политиката. Не посягайте на Съвет за електронни медии! Докато аз съм ръководител на българския медиен регулатор, няма да си затворя очите за нито един опит да се остракира и опетни името на нито един неуместен на властимащите публицист ", споделя още тя.Момчилова дефинира като " маккартизъм в отвратителна и токсична форма " " опитите да бъде уличена в толериране на прокремълска агитация " (което се случи в поредност от нейни изявленията преди месец).Тя подлага на критика Николай Денков за " груба интервенция и неоснователни оценки в самостоятелния регулатор ", като стига до такава степен да твърди, че имала персонален принос за неговата " в миналото благонадеждна известност ", тъй като Момчилова беше началник на пресцентъра на Министерски съвет при служебния кабинет на Стефан Янев в продължение на 2 месеца през 2022.
Още през април 2022 година Съвет за електронни медии отхвърли да се занимава с налагането на наказания против разпространяването на подправени вести от ефира на БНР - случая с, в който той разгласи, че българският транспортен съд " Царевна " бил високомерен от украински бойци - на съображение на това, че Законът за радиото и малкия екран не давал пълномощия на регулатора да санкционира за дезинформация.
Закон за радиото и телевизията въпреки всичко споделя ясно, че електронните медии са длъжни да имат избрания за професионално-етични правила за журналистическата активност - точно на база на тях БНР наказа дисциплинарно Волгин, само че по този начин и не го в профил от ефир.
На процедура - Николай Денков се оплаква от същия проблем за това, че българското законодателство не санкционира умишленото разпространяване на дезинформация. Той прави спогодба, че " в случай че стартираме да забраняваме доста елементарно ", страната рискува да се върне към тоталитарни практики.

Именно по тази причина той изиска регулаторите и медийните организации да наблюдават за използването на съществени етични стандарти - а не както в тази ситуация със Соня Момчилова да задават противоположната посока, към изявена толерантност по отношение на разпространяването на непроверена подправена информация в ефир.
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР