На фона на демонстрираната миналата седмица прозрачност от първата политическа

...
На фона на демонстрираната миналата седмица прозрачност от първата политическа
Коментари Харесай

Пазарлъци до последно: Шефът на НС да се сменя всяка година

На фона на демонстрираната предходната седмица бистрота от първата политическа мощ - " Продължаваме промяната " по съдружните договаряния с останалите три политически сили, тази седмица новините по състава на новия кабинет и парламент излизат доста мъчително и множеството са неофициални. В момента текат лидерски срещи за изчистване на управническото съглашение, както и каква да е структурата на Министерски съвет, като упованията са другата седмица Политическа партия и сътрудници публично да ги разгласят, макар че на следващия ден започва 47-ото Народно заседание. В това отношение концепцията е ръководителят му да се сменя всяка година на ротационен принцип. За това са се договорили четирите обединения, договарящи за сформиране на държавно управление – „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България “, заяви по-рано през днешния ден БНР, като се базира на писмо от ДСБ, една от обединенията в " Демократична България ".

Идеята е при цялостен 4-годишен мандат всяка от четирите партии да излъчи началник на Народно събрание. Според сделката ротацията ще стартира с ръководителя на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова.

От документа се вижда още, че е планувано да има само един вицепремиер , на чието послушание минават Агенцията по горите, която в този момент е към земеделското министерство и Дирекция „ Национална работа за отбрана на природата “ от Министерство на околната среда и водите.

Създава се постът министър на електронното ръководство , който ще дава отговор и за ГРАО, " Български пощи " и Агенцията по вписвания.

Държавното дружество за ръководство на язовирите минава от икономическото ведомство към земеделското.

От писмото излиза наяве още, че всяка от договарящите обединения има „ контрактувани пакет от заместник-министри, регионални и заместник-областни шефове и набор от други управителни държавни постове “. Амбицията е и съдружното съглашение да бъде огласено до 3 декември, петък, когато е и първото съвещание на Народното събрание.

ПРОМЕНИ В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ

Все още има висящи въпроси към обособените министерства, по които договарянията не престават, разясниха пред " Сега " участници в тях от левицата. И се " застраховат ", че и за тези, които все още са контрактувани, може да се наложи промяна.

Прави усещане другият принцип, по който ще се назначават зам.-министрите. За разлика от предходните съдружни държавни управления, в които заместниците на даден министър бяха от другите обединения от обединението, с цел да има съвместен надзор, в този момент министърът самичък ще ги дефинира, написа " Капитал ". Все отново в политическите им кабинети ще има и по един представител от друга групировка от обединението, само че към момента не е ясно тъкмо каква ще бъде позицията му. Представители на някои от политическите сили се притесняват, че подобен метод може да докара до партийна феодализация на другите браншове в държавното ръководство.

Промяна има и при разпределението на шефските постове в непрекъснатите парламентарни комисии - в случай че дадена групировка има министър в една област, ръководителят на отрасловата комисия да е от друга.

МИНИСТЕРСКИ КРЕСЛА

Относно министерските кресла все още е несъмнено, че съпредседателят на Политическа партия и някогашен длъжностен министър Асен Василев ще оглави още веднъж финансовото министерство и ще бъде вицепремиер. Кирил Петков пък още в нощта на изборите разгласи, че има намерение да е министър-председател.

Въпреки че интензивно бе спряган за външен министър Даниел Лорер ще поеме Министерството на стопанската система, твърди още изданието.

За министър на превоза се чака да бъде назначен предприемачът Николай Събев, притежател на " Еконт ", който влиза и като депутат. По време на договарянията предходната седмица Политическа партия лансираха концепцията Агенция " Пътна инфраструктура " да премине от районното към транспортното министерство, против което възразиха от " ИТН " и от левицата.

Изпълнителната организация по горите ще бъде извадена от земеделското министерство и ще се обособи като държавна организация, подчинена на Министерския съвет. Очаква се да продължи да я ръководи Александър Дунчев , който заема този пост в две служебни държавни управления на президента Радев от тази година. Такава концепция има и за организацията по храните (БАБХ), която в този момент е под контрола на земеделското ведомство.

Нагласите са двама служебни министри да запазят постовете си - министърът на образованието Николай Денков, който бе канен да взе участие в сформирането на Политическа партия, както и шефът на Министерство на вътрешните работи Бойко Рашков, за който Кирил Петков нееднократно е казвал, че харесва работата му.

След като Петков и Василев се връщат в изпълнителната власт, ръководител на най-голямата парламентарна група се чака да стане Андрей Гюров, който водеше листата в Благоевград. Той е професор по финанси в Американския университет в България и има над 15-годишен опит на експертни и управителни длъжности в банкови институции в Съединени американски щати и Европа.

Енергийното министерство най-вероятно ще бъде отредено на " ИТН ".  За него е препоръчан Александър Николов, който в първия длъжностен кабинет на Радев бе най-активният в министерството, изяви се с несполучливата тогава промяна на управлението на БЕХ. Николов беше уволнен от служебния кабинет, откакто Има Такъв Народ го бяха присъединили в проектокабинета си след вота на 11 юли.

За Има Такъв Народ е несъмнено и районното ведомство, като за министър се сочи Гроздан Караджов, чието име също беше в неуспелия проектокабинет на Има Такъв Народ, само че като претендент за транспортен министър. Партията най-вероятно ще управлява и Министерството на външните работи, както и транспортното министерство.

Противно на първичните поръчки, че " Демократична България " може да поддържа бъдещото държавно управление, само че да не взе участие в него, от обединяването въпреки всичко ще излъчат свои представители. Нагласите са някогашният народен представител Надежда Йорданова се сочи като една от евентуалните кандидатури за правосъдното министерство. Министерски пост ще има и " Зелено придвижване ", към този момент обаче не е конкретизирано дали техният представител ще е министър на околната среда, или ще е вицепремиер без портфейл по климатичните промени, или ще съчетава и двете позиции . В медиите беше стартирано името на съпредседателя на партията Борислав Сандов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР