На Европейският съюз покой не му дават замразените активи на

...
На Европейският съюз покой не му дават замразените активи на
Коментари Харесай

“Законните основания”: Европа намери начин да овладее руските резерви

На Европейският съюз покой не му дават замразените активи на Русия. Украйна претендира за тях и от дълго време желае да се създаде механизъм за конфискация в нейна изгода. Но законът не разрешава това. И най-после, в Европа споделиха: има някакви „ законни учредения “ да „ извърнат “ част от съветските запаси, държани от Запада, да извлекат облага и да я дадат на Киев. Юристи към този момент предизвестиха: проектът е извънредно опасен. Възможно е парите да се върнат назад в Москва.

Отхапани запаси

Според “Блумбърг ”, базирайки се на осведомени източници, правната работа на Европейския съюз е уведомила страните от Европейски Съюз, че минимум 33,8 милиарда евро от Банката на Русия могат краткотрайно да бъдат употребявани за възобновяване на Украйна.

Общо Западът замрази към 300 милиарда. Около 33,8 милиарда евро се намират в депозити в Европа.

Активи, намиращи се в американски, европейски, японски и южнокорейски юрисдикции, попаднаха под глобите. Всички те са високоликвидни: парично злато, специфични права на тираж (СПТ), аварийни позиции в МВФ, валута. Международните запаси на Русия доближиха 582 милиарда $. Регулаторът не разкрива точната конструкция - с цел да не се възползват от това вражески настроени страни.

В Европейския съюз желаят да трансферират замразените средства в Киев, откъдето чакат това с неспокойствие и даже настояват, че сякаш били непокътнати за Украйна.

В Москва назовават “кражба ” обстановката с активи. Както означи Мария Захарова, прессекретар на Министерство на външните работи, от 2014 година насам Европейският съюз издава голям брой нелегитимни и голословни решения по отношение на собствеността на съветски жители и компании, а в този момент се е насочил към държавните запаси.

Икономисти предизвестиха за риска от сходен ход. Това ще удари световната финансова система, изграждана от десетилетия. Големите стопански системи последователно ще се откажат от валутните запаси, защото главната им функционалност - да подсигуряват стабилността на страната - ще бъде изгубена.

За краткотрайно прилагане

Все още няма прецеденти. И не може да има правно съображение за това. Ако въпреки всичко Западът направи опит за конфискация, това ще значи цялостен раздор на връзките, както и провал на всички правни и интернационалните правила.

Повече от половин година в Европа си блъскаха главата какво да вършат. В резултат на това, съгласно “Блумбърг ”, Г-7 и Европейски Съюз „ не откриха ясни правни учредения за ареста на съветски активи “.

Сега Брюксел предлага друга опция: " краткотрайно да употребява " част от средствата за облага и да се трансферират в Украйна. Европейските адвокати считат сходен проект за " изпълним " от правна позиция, при изискване че активите не бъдат експроприирани. Тоест главницата по заема и лихвите в един миг ще бъдат върнати на Русия.

Увреждане на репутацията

Все още не е ясно за какви " правни учредения " става дума.

" Европейската правна система е много бюрократична. Неприкосновеността на правото на благосъстоятелност е в основата на западните демокрации. Да вземеш активи от някого не е толкоз елементарно. Естествено, Русия има всички лостове да оспори решенията на правната работа на Европейски Съюз, още повече че те го вършат без да разкриват детайлности и си разрешават двусмислени ангажименти “, споделя Станислав Бовт, финансов анализатор.

Експертът в региона на интернационалните връзки, геополитиката и уреждането на въоръжени спорове Жил-Еманюел Жаке отбелязва, че с изключение на комплицирани правни проблеми сходни дейности крият опасности за репутацията на европейските страни.

Миналата година ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи основаването на специфичен интернационален арбитражен съд " за ръководство на замразените средства на Русия ".

" Трибуналът " би трябвало да сътвори правни и политически предпоставки за прекачване на активи. „ Европейската комисия също възприема този метод, тъй като признава, че в интернационалното право единствено извънреден казус може да оправдае сходна мярка, която ще засегне доверието на непознатите страни в икономическата и финансовата система на Европейски Съюз “, отбелязва Жаке.

На кого да се заплати

Може би откакто реши да употребява краткотрайно 33,8 милиарда евро, т.е. към 10 % от замразените активи на Централната банка, Европейски Съюз желае да види реакцията на международната общественост. " Съвсем естествено е, че чиновниците на Европейски Съюз и някои страни са загрижени за това. Парите ще би трябвало да бъдат върнати, само че за чия сметка - това е различен въпрос ", акцентира анализаторът.

От Украйна очевидно няма какво да се вземе. Затова правната работа на Европейски Съюз предизвести: в случай че в процеса на ръководство на активи вместо облаги зародят загуби, то те ще би трябвало да бъдат възобновени на Русия за сметка на самия Европейски съюз или на обособени негови членове.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР