На една кибритена клечка от котела тръгна вотът за парламентДрамите

...
На една кибритена клечка от котела тръгна вотът за парламентДрамите
Коментари Харесай

Коалиция Газпром и лакът в корема

На една кибритена съчка от котела потегли вотът за парламент Драмите със синьо гориво покриха бруталното отношение на Петков към публицист, инспекцията на Лена и листопада в ГЕРБ
 

- Защо нарастнаха храните?

- За да не ни прави усещане цената на газа!

Ако не беше тъжната действителност, вицът несъмнено щеше да ни се види комичен. За първи път изборите не са замяна на удари под кръста и пиперливи изречения „ Мутри, вън ” и „ Долу мафията ”. А обезверена вяра за смислени дейности в очакване на страшната зима, която идва на гребена на лавината от инфлация, апетит и мраз.  

На една кибритена съчка от газовия казан потегли вотът за парламент. Без защитен клапан, без защитни дрехи. Но с лакти в корема. И с ясното схващане, че печели този, който излъже по-добре и обезпечи бутилките синьо гориво, пък било то и на гърба на камили от Близкия изток, както гласи различен анекдот, родил се в неволята.

Затова и в борбата за парламент към този момент няма промени и стратегии, а трасета, интерконектори, танкери, Ревитуса и „ Газпром ”. Дори Мая Манолова смени тактиката и вместо акции против корупцията подвигна протест против сметките на „ Топлофикация ”.

Посредници за половин милион

Руски ли е газът и какъв брой костват медиаторите е главната разграничителна линия сред партиите. Усетили изборния лъх в своя изгода ГЕРБ възпламениха фитила и оповестиха, че „ Продължаваме промяната ” са ни обезпечили синьо гориво отново от „ Газпром ”, само че посредством медиатори, които надули цената с 28%. През юли цената, на която купуваме синьо гориво, е трябвало да бъде 86 евро. Вместо това обаче страната ни е купувала газ от румънската „ Винтерхаус “ за 110 евро. Компанията е 100% благосъстоятелност на „ Газпром ” Швейцария, разгласи Делян Добрев. Лъжа, скочи другояче уличеният в хронично послъгване Кирил Петков. И с възмущението „ Писна ми от тези лъжци ”, заведе дело против Борисов за рекордните 500 000 лева

Червената линия „ Газпром ”

Статукво – смяна, бе разграничителната линия на предишните три Народното събрание. Днес тя към този момент е „ Газпром ”. „ Продължаваме промяната ” и Демократична България желаят коалиция, учредена на безконечна разлъка с Русия, Българска социалистическа партия и „ Възраждане ” разчитат на русофилския избор. Макар и по разнообразни аргументи, двете партии упорстват за обновяване на договарянията с съветската компания. С нея България по този начин или другояче има контракт, по който би трябвало да заплаща, без значение дали употребява или не синьото гориво. В противоположен случай арбитражът в Париж ни чака, а там, както добре знаем, нормално губим.

„ Газпром ”  влезе в изборите. Това е главната разграничителна линия сега. От едната й страна Демократична България прави протестни шествия #ГAZwithme, от другата Българска социалистическа партия бие тъпана: Ние казвахме ли ви преди месеци, че единствено „ Газпром ” ще ни избави. Дори опитите на служебния кабинет да обезпечи газов микс от разнообразни източници, в това число турски компании, остана обратно в изборния казан с обвиняването „ връщат ни в орбитата на Кремъл ”. В обезверената борба за изборни проценти най-после и Политическа партия смъкна гарда, казвайки, че в случай че цените са ниски, може и с „ Газпром ” да преговаряме.

Митичните танкери

Има или не танкери с полутечен газ от Съединени американски щати, седем ли са и в действителност ли са американски, остава най-голямата мистерия на изборите. ГЕРБ твърди, че те са като Призрачния транспортен съд, който никой в никакъв случай не е виждал, само че всички шушукат, че съществува. И обикаля някъде сред Гърция и Турция. Политическа партия упорства, че платформите са били обезпечени, само че служебното държавно управление ги отказало. Цената им обаче остава държавна загадка. Тя наподобява е много апетитна, тъй като разсъни комерсиалното въображение на Мартин Димитров от Демократична България. И той напълно съществено предложи България да ги препродаде с голяма облага.

Интерконекторът – да живеят бащите

Интерконекторът с Гърция пък остава най-желания коз на изборите. Това е оборудването с най-вече татковци. ГЕРБ го брои за управническата си горделивост. Политическа партия съобщи, че 12 години старите нищо не са свършили, по тази причина те го довършили. Българска социалистическа партия бордо изяснява, че в случай че не е бил нейният надзор, нищо в никакъв случай нямало да стане. А служебният кабинет с въздишка обобщава, че би трябвало да извади акт 15 и акт 16, с цел да може към ноември въпреки всичко да забележим и азерски газ.  

Експлозии вместо разсъдък

Политическите газови детонации, които от заран до вечер тресат страната, засенчиха рационалните оферти. Движение за права и свободи само предложи да се мисли национално и отговорно. В кратковременен проект България би трябвало да си обезпечи газ на налични цени от всички вероятни източници, сподели водачът Мустафа Карадайъ. И акцентира, че в дълготраен проект решението е диверсификация и енергийна самостоятелност. В името на това той организира среща с турския президент Реджуп Тайип Ердоган, вследствие на която турски компании стартират договаряния с България за доставки на газ.

Има Такъв Народ пък единствена сложи на масата сложния въпрос с икономиите. Германия към този момент изхвърли тенджерите под налягане, пералните и миялните, Лондон даде обещание по 6 евро на киловат час за семействата, които пестят. А у нас никой не слага въпроса по какъв начин хората ще се откажат от 15% отопление и топла вода през зимата, съобщи някогашният зам.-министър на енергтиката Пламен Данаилов.

Газът като смокиново листо

И до момента в който всички партии търсят газови залежи в връзките си, настрана от сондите клокочат същинските гейзери. Два от тях към този момент избухнаха. Политическа партия се раздели с най-милото си – Лена Бориславова, ГЕРБ – с най-красивото си – Дани Каназирева. В коридорите на Политическа партия остана отговорът на въпроса парапетът, пръстенът от Миро или танкерите с газ отхвърлиха Лена от Народното събрание. Или започнатата от служебното държавно управление инспекция на пиари и съветници на Петков за спомагателни пари по цивилен контракти. Списъкът от 63 лица стартира с Бориславова и приключва с външнополитическия консултант на експремиера Весела Чернева. Изненадите занапред предстоят.

Дали в другия лагер Каназирева ще се бори за пети път за кмет на Пловдив ще забележим следващата година. Факт е обаче, че Бойко Борисов стартира крепко обновяване на партията и листите й. Листопадът повлече даже отличничката, задала 200 питания към министрите на Петков, Николина Ангелкова.

Лакът в корема за неуместен въпрос

Но в последните два дни газовите драми идват да покрият най-големия скандал в страната – премиерският лакът в корема за неуместен въпрос. Отнесе го публицист, дръзнал да пита къде са доказателствата за американските танкери с газ и какво търси министър председателят към парапета. Ако аз бях бъркал под полата и ръгал публицист, казусът щеше да стигне до Брюксел, възмути се Слави Трифонов и попита медиите: „ Щяхте да имате такава блага, щадяща, компромисна и съвсем нежна реакция по отношение на мен, каквато, неизвестно за какво, имате към Кирил Петков? ”. Бруталното отношение на експремиера към кореспондент е следващият случай на изчегъртване на свободата на словото. Запис от скандално съвещание на Демократична България разкри преди време по какъв начин градската десница поръчва събаряне на записа от сбирката с репликата „ Кой видял – видял ”. Блъскайки журналиста, Петков се обръща към медиите с репликата: „ Можем ли да го запишем още веднъж ”.

Не, на тези избори не можем нищо да запишем още веднъж, с цел да наподобява комфортно и красиво някому, с цел да обслужва нечий интерес. На тези избори пристигна време за оценка – кой какво може, а не какво желае. Защото сметките на КНСБ демонстрират, че режийните към този момент внезапно надвишават заплатите, бизнесът  изнемогва и затваря произвеждане,  250 000 души може да останат на улицата, а най-големият разкош в през зимата ще е душът и топлата спалня. Не инцидентно газовият избирателен сезон роди още един анекдот: „ Платих си сметката за газ. Нямам самообладание да си разглобя радиаторите - несъмнено ще потече синьо „ Johnie “. Зимното замайване обаче елементарно може да се обърне против тези, които в този момент обилно наливат предизборни напитки.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР