На днешното заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси

...
На днешното заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси
Коментари Харесай

Изслушване на кандидатите за гуверньор на БНБ в НС

На днешното съвещание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси депутатите изслушват претендентите за шеф на Българската национална банка (БНБ).

Три кандидатури за поста гуверньор на Българска народна банка бяха подадени в деловодството на 49-ото Народно заседание по време на завършилата процедура по номиниране на началник на централната ни банка.

Първата кандидатура е на доктор Любомир Христов, издигната от ПГ „ Възраждане “, импортирана на 28 юни 2023 година Той е специалист с над 30-годишен опит в региона на финансите, стопанската система и банковото дело.

 Димитър Радев Снимка: БГНЕС

Втората е на актуалният шеф Димитър Радев, препоръчана от ГЕРБ-СДС (5 юли), съгласно които той е с потвърден професионален опит и с социална известност за заемане на длъжността. И третата кандидатура е на Николай Каварджиклиев, който бе повдигнат от „ Българска социалистическа партия за България “ (7 юли). Каварджиклиев е специализирал „ Банково дело “ на УНСС през 1992 година Той е с богат опит в ръководството на финансови иституции, в това число и огромни европейски такива.

За определен при гласуването в пленарната зала на Народно събрание, се смята претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народен представител. Ако няколко претенденти са получили множеството то поливина от гласовете, печели този с най-вече гласове „ за “.

Ако нито един от претендентите не получи нужните гласове, се организира наново гласоподаване. В него присъединяване взимат двамата претенденти с най-вече гласове „ за “. В случай, че и при повторното гласоподаване никой от претендентите не получи нужните гласове, Народното събрание приема решение за разкриване на нова процедура за избор, според процедурните правила, признати от Народното събрание.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР