На днешното си заседание правителството на Северна Македония обяви криза

...
На днешното си заседание правителството на Северна Македония обяви криза
Коментари Харесай

Северна Македония обяви криза в енергетиката

На днешното си съвещание държавното управление на Северна Македония разгласи рецесия в доставката на електрическа енергия за 30 дни по искане на Комисията за оценка на енергетиката в страната, основана от Министерството на стопанската система, предава БГНЕС по информация на медиите в страната. Министърът на стопанската система Крешник Бектеши сподели, че решението е взето въз основа на оценката на комисията, че съществува риск от рецесия заради липса на електрическа енергия и обстановката на пазара на електрическа енергия въз основа на отчета направен от MEPSO (Македонския електропреносен систематичен оператор) за оценка на стабилността на македонската електроенергийна система за последното тримесечие на тази година.

``Единствената цел на оповестяването на спешно положение е да се усъвършенства ликвидността на енергийните компании, с цел да могат непрестанно да доставят семействата и да се стабилизира обстановката на пазара на електрическа енергия. Няма да има ограничаващи ограничения за жителите и фирмите``, сподели Бектеши и добави, че за задачата на енергийните компании ще бъдат преведени към четири милиарда денара от бюджета.

В момента държавното управление е фокусирано върху сполучливото справяне с провокациите, подбудени от международната енергийна рецесия, сподели той. ``За постигането на тази цел се включват управленията на всички компании от енергетиката и държавните институции. В момента работим по стартирането в употреба на всички енергийни уреди, с цел да увеличим производството на електрическа енергия в страната и по този метод да предотвратим по-високи ценови шокове за семействата и дребните потребители``, сподели Бектеши.

Попитан дали ще се търси отговорност за обстановката, той сподели, че е предложено на Борда на ЕСМ (Електростопанство на Македония) да осведоми държавното управление за метода, по който компанията работи във всички сектори и съгласно получената информация, в случай че се откри, че не е работила съгласно към проектите, държавното управление ще предложи да се вземат ограничения. ``Моето персонално мнение е, че би трябвало да има отговорност, само че първо би трябвало да се оправим с енергийната рецесия, а по-късно ще приказваме за съответна отговорност кой и за какво се е провалил``, каза Бектеши и добави, че на днешната сесия не е обсъждана възможната оставка на генералният шеф на АД ЕСМ Васко Ковачевски.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР