На днешното си първо заседание от новия политически сезон Столичният

...
На днешното си първо заседание от новия политически сезон Столичният
Коментари Харесай

Общинският съвет в София спря небостъргача в ”Стрелбище“

На днешното си първо съвещание от новия политически сезон Столичният общински съвет гласоподава единомислещо да приключи процедурата, която трябваше да разреши на НИКМИ построяването на 44-етажна постройка на ъгъла на булевардите "България " и "Петко Ю. Тодоров ".

Главният проектант на София Здравко Здравков разгласи, че ще продължи борбата със съда и вложителите, земята да остане зелена повърхност.

"Ще продължим борбата със зъби и нокти за отбрана на терена в кв. "Стрелбище " като част от зелената система с привеждането му в режим на озеленяване ", съобщи пред публицисти Здравков след гласоподаване от Столичния общински съвет.

Процедурата е стартирана от НИКМИ като план-извадка, по реда на член 133 от Закон за устройство на територията, в случай, че има влезнал в действие повсеместен проект за квартала. Върху терена има над 50 дървета, снимани от дирекция "Зелена система ", за които няма позволение за премахването им. През парцела минава и канализационен колектор, който обслужва кв. "Стрелбище ", са част от претекстовете на Здравков.

С тях той ще желае и анулация на решението на Върховен административен съд, с което анулира заповед на тогавашния основен проектант на София Петър Диков да се утвърди план на Подробен устройствен план за терена.

През май Върховен административен съд наложи 1000 лева санкция на основния проектант, за неизпъление на правосъдното решение и прекъсване на плана на НИКМИ.

Разрушената вътрешноквартална улица обаче минава през парцела на НИКМИ и общината не може да я възвърне.

Общината подреди да се отстрани оградата в кв. ”Стрелбище” >>>

"Тази градинка ще остане такава и ще би трябвало да намерим формата. Апелирам към вложителите да проявят задоволително разсъдък, да влезем в договаряния и да търсим подмяна на този терен, който съответно да предложи бъдещо застрояване ", съобщи основният проектант.

Общинският консултант Силвия Христова съобщи, че ще отстояват за опазване на терена за озеленяване. По думите й са осъществени редица инспекции, направена е картотека на дървесната растителност, не е одобрявано безусловно нищо, което касае строителството на този терен.

Заради несъблюдение на решението проектант Здравков търпи санкции.

"Това приказва за една предумишленост, тъй като в границите на един ден получих две санкции за общо 11 000 лева Те са обжалвани, само че от тази седмица още веднъж има сигнал в прокуратурата против мен ", разяснява Здравков.

Срещу градежа на небостъргача се организираха поредност митинги от живеещите в квартала. От НИКМИ обаче изрично отхвърлят да водят договаряния за подмяна на парцела.

Драмата с небостъргача в ”Стрелбище” >>>

Проект на Столична община планува единствено три зони за строителство на небостъргачи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР