На днешно заседание на Областната епизоотична комисия са набелязани мерки

...
На днешно заседание на Областната епизоотична комисия са набелязани мерки
Коментари Харесай

Работи се по ликвидиране на огнище на птичи грип в добричкото село Стефаново

На днешно съвещание на Областната епизоотична комисия са набелязани ограничения за очистване на огнище на инфлуенца в с. Стефаново, оповестяват от пресцентъра на Областната администрация.

Огнището е открито във плантация в селото при така наречен въздържан надзор – след взимане на проби и изпращането им в лаборатория в столицата за констатиране на съществуване на геном на болестта. Сред животните не се следи смъртност.

Вече са подхванати ограничения за очистване на огнището и прекъсване разпространяването на болестта. Определени са 3-километрова и 10-километрова зони, в които работи възбрана на пазарите за животни. Затягат се и ограниченията за биосигурност.

В 3-километровата зона влиза и село Бранище, а в 10-километровата – селата Стожер, Плачидол, Богдан, Дончево и добричкият квартал „ Рилци “, където също има птицеферми. От Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) напомнят, че домашните птици и фуражите би трябвало да бъдат на закрито.

Създадена е организация за хуманно умъртвяване на инфектираните животни. Определен е и лицензиран терен за тяхното загробване. Предстои ОДБХ да извърши стерилизация на огнището.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР