На днешния преди 50 години в Художествената галерия в Силистра

...
На днешния преди 50 години в Художествената галерия в Силистра
Коментари Харесай

Годишнина от първата изложба в Художествената галерия в Силистра

На днешния преди 50 години в Художествената изложба в Силистра е открита първата галерия, включваща 200 картини, графики, живопис и статуи.

Тази година постройката, в която се намира силистренската изложба празнува и 130 години от построяването ѝ като Педагогическо учебно заведение, след Освобождението.

По случай годишнините е открита взаимна галерия на Дружествата на художниците от Силистра и Добрич.

Във фонда на Художествената изложба има близо 1600 картини в региона на живописта, графиката, скулптурата и приложното изкуство, заяви шефът ѝ Йордан Колев:

„ Ние събираме най-много от дарения “.

 Йордан Колев/Снимка: Незабравка Кирова

В Галерията в Силистра има и шест картини на Владимир Димитров-Майстора:

„ Един от тях е автопортретът му от младите му години, изработен с молив, друга е „ Баба и внучка “, която е една доста скъпа картина. Освен това на Златю Бояджиев имаме най-голямата картина „ Нестинари “ от българската живопис “.

От четири години е плануван ремонт, а средства са обезпечени по трансграничен план. Заради повишаване на цените доста от дейностите отпадат и ще остане единствено ремонт на покрива като най-належащ.

От ремонт се нуждае и часовникова кула с часовников механизъм, от средата на XVIII век, произвеждане на чешката компания „ Хайнц – Прага ” – с четири циферблата, указващи посоките на света.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР