На днешния ден през 1997 г. Мадлин Олбрайт става първата

...
На днешния ден през 1997 г. Мадлин Олбрайт става първата
Коментари Харесай

Мадлин Олбрайт е първата жена държавен секретар на САЩ

На днешния ден през 1997 година Мадлин Олбрайт става първата жена, заела поста държавен секретар на Съединени американски щати. Мнозина я помнят и като "жената с брошката ", поради това украшение, което доста обичала да носи.

През 2009 година шлагер измежду изложбите в музеите в Ню Йорк е била експозиция, представяща брошките на Мадлин Олбрайт. Експозицията е била изложена в Музея на изкуствата и дизайна в Голямата ябълка и е включвала към 200 брошки, които е носила Олбрайт по време на разнообразни прояви. Клюката приказва, че тя подбирала брошката в сходство с настроението си. Например, Олбрайт си слагала постоянно брошка с формата на пчела, когато предчувствала, че тонът на дадена среща щял да стане ядовит.

Формата на брошките на Олбрайт е най-разнообразна - от обичайни американски знаци, като американското знаме или орел, до фигури на животни, цветя или инсекти. Брошките на някогашния аме,икански държавен секретар нямат огромна парична стойност, тъй като не са дизайнерски творби, а са купувани от елементарни бижутерски магазини.

Експозицията тогава, обиколила Съединени американски щати, като съпроводена и от книгата на Олбрайт: "Разчетете моите брошки - истории от кутията с бижута на един посланик ".

Мадлин Корбел Олбрайт (на британски: Madeleine Korbel Albright, с рождено име Мария Яна Корбелова , на чешки: Marie Jana Korbelová) е американски посланик и политик от Демократическата партия. Тя е държавен секретар на Съединени американски щати при президента Бил Клинтън от 1997 година до 2001 година Първата жена държавен секретар, Олбрайт е мощно подложена на критика от съперниците си поради твърдата ѝ поддръжка на глобите против държавното управление на Ирак.

Мадлин Олбрайт произлиза от семейство на чешки евреи, приели католицизма. Родена на 15 май 1937 година в Прага, още като дребна получава прозвището „ Мадленка “, както я наричала баба ѝ. Славяно-чешкото ѝ име се закрепя по време на образованието ѝ в швейцарски интернат. Баща ѝ Йозеф Кербел е чехословашки посланик в Белград. Дъщеря му Мадлен встъпва в лоното на Епископалната черква или Англиканската черква на Съединени американски щати. През 1939 година фамилията на Мадлен напуща протектората Бохемия и Моравия и се открива в Лондон. След края на Втората международна война фамилията се връща в Чехословакия, където Йозеф Кербел още веднъж постъпва на дипломатическа работа - дипломат на Чехословакия в Югославия на Йосип Броз Тито. След като властта в Чехословакия е завзета от комунистическата партия, Йозеф Кербел още веднъж бяга със фамилията си от страната, емигрирайки в Съединени американски щати. Учила е в Колумбийският университет (официално: Колумбийски университет в град Ню Йорк, Columbia University in the City of New York) - най-старото висше учебно заведение в щата Ню Йорк и петото най-старо висше образователно заведение в Съединени американски щати въобще. Колумбийският университет управлява годишната премия за публицистика „ Пулицър “. Олбрайт е учила и в „ Джонс Хопкинс “ (The Johns Hopkins University) - проучвателен частен университет в град Балтимор, щата Мериленд. Носи името на американския предприемач и човеколюбец Джонс Хопкинс.

Мадлин Олбрайт е номинирана от президента Бил Клинтън на 5 декември 1996 година за Държавен секретар на Съединени американски щати. Тя е първата жена, заемала този пост в историята на Съединени американски щати (1997-2001 г.). Пред това Олбрайт е заемала длъжностите непрекъснат представител на Съединени американски щати към Организация на обединените нации (1993-1997 г.), член на Кабинета на президента Бил Клинтън, член на Националния Съвет за сигурност, президент на неправителствената организация Център за национална политика. Този център е основан през 1981 година от представители на държавното управление, индустрията, труда и образованието и има за своя цел изследване и разискване на разнообразни вътрешни и интернационалните събития.

От 1981-1982 година на Олбрайт е присъдена дружествената премия на интернационалния център „ Удроу Уилсън “ (Woodrow Wilson) – международен център за стипендианти, за извоюван конкурс с тематика за Ролята на пресата в политически промени в Полша през ранната 1980 година. Мадлин Олбрайт е и старши помощник по въпросите на руските и източноевропейските контакти в Центъра за стратегическите и интернационалните изследвания, водейки изследване за развиването и трендовете в Съюз на съветските социалистически републики и Източна Европа преди рухването на Берлинската стена.

Олбрайт посещава България през 1999 година, подготвяйки първата аудиенция на настоящ американски президент в историята на страната - тази на Бил Клинтън в края на ХХ век.

Държавният секретар на Съединени американски щати (United States Secretary of State) е член на държавното управление на Съединени американски щати, който оглавява Държавния департамент на страната (понякога неправилно именуван Министерство на външните работи на САЩ) и отговарящ за оперативното управление и осъществяване на външната политика на Съединени американски щати. Еквивалентът на длъжността в другите страни нормално е министър на външните работи (външните отношения). Длъжността е основана на 13 януари 1781 година. До момента 70 индивида са заемали този пост.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР