На днешния ден през 1984 г. Варненският делфинариум посреща първите

...
На днешния ден през 1984 г. Варненският делфинариум посреща първите
Коментари Харесай

Варненският делфинариум е открит за посетители преди 35 години

На днешния ден през 1984 година Варненският делфинариум посреща първите си гости.

Варненският делфинариум се намира в северната част на Морската градина на град Варна. Открит е преди 35 години и разполага с 1200 места. Размерите на басейна му са 12 на 15 метра и с дълбочина 6 метра, и се цялостни с морска вода посредством специфична помпена система. Водата се извлича от Черно море на 150-160 метра от брега и дълбочина от 3 до 6 метра, където тя е най-чиста и се подлага на преправка преди да доближи до басейна. Делфинариумът разполага и с кафе-сладкарница с транспарантна стена към аквариума.

Във варненския делфинариум има пет делфина - три женски и два мъжки - Кимбо, Доли и Мика (най-известния) са донесени от далечните крайбрежия на Гватемала и Куба, а Йоана и Бимбо са родени във Варненския делфинариум.

Идеята за основаването в България на делфинариум на черноморското ни крайбрежие за пръв път е стартирана от зоолога Николай Боев. В първичната си дефиниция тя се е отнасяла за южното ни Черноморие. Цяло десетилетие той не се отхвърля от нея. Дори в проектите за развиването на тогавашния народен парк "Ропотамо " бил направен и план за неговото създаване. Той обаче останал неосъществен.

Построен бил делфинариум във Варна. Той е вторият на Черно море след този в град Батуми (Грузия).

Морската градина или Приморски парк е огромен парк по брега на Черно море в морската ни столица.

Тя е измежду знаците на града. Обявена е за произведение на парковото изкуство. На север Морската градина граничи с парка на държавно-правителствената резиденция Евксиноград. Тези два парка имат относително идентична повърхност от към 820 декара. Разликата сред тях е, че Морската градина се посещава от към половин милион индивида, а паркът на Евксиноград е за прилагане единствено от президентството и държавното управление и се поддържа доста по-добре.

В частта си край квартал "Бриз " Морската градина е застроена с къщи, а напоследък - и с жилищни здания, и тази част към този момент е обособена като квартал на града. В последните години се появяват апетити по изкупуване и застрояване на крайбрежната част на градината, която съставлява сама по себе си естествен феномен и придава безподобен образ на целия Приморски парк на Варна.

Морската градина, ботаническият парк в Балчик и ботаническата градина край Св.св. Константин и Елена са единствените изкуствени резервати за редки и предпазени растения по морското крайбрежие на България. Уникалността на варненската морска градина идва от нейното естествено продължение към плажа и морето и плавното преливане на парковия с морския ландшафт. Огромно също е смисъла на Морската градина за освежаване и филтриране на въздуха на все по-увеличаващия се и урбанизиращ се град. На един варненец се пада по-малко от 1 кв. м зелена повърхност, до момента в който през 1940 година, когато Варна е била добре озеленена, е имало по 14 кв. м паркови и озеленени площи.

В Морската градина има голям брой културни и естествени забележителности.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР