На днешния ден, понеделник, 6-ти юни, астронавтът на НАСА Джефри

...
На днешния ден, понеделник, 6-ти юни, астронавтът на НАСА Джефри
Коментари Харесай

Астронавти влязоха в надуваемия модул Бийм!

На днешния ден, понеделник, 6-ти юни, астронавтът на НАСА Джефри Уилиамс отвори шлюза към надуваемия модул “Бийм ”. Той, дружно с съветския си сътрудник Олег Скрипочка, влязоха вътре за пръв път, с цел да вземат проби от въздуха и да смъкват данни от сензорите. По думите на Уилиамс модулът “Бийм ” наподобява чист от вътрешната страна, леден е, само че няма признаци за каквато и да е кондензация по вътрешните повърхности.

Астронавти ще влязат в модула “Бийм ” във вторник и сряда, с цел да инсталират още сензори и спомагателна екипировка. След всеки вход шлюзът към “Бийм ” още веднъж ще бъде затварян.

НАСА се интересува от надуваеми структури в космоса още през 60-те години на предишния век, само че стартира действителна работа чак в края на 90-те години. Първоначално е подхваната идея с име “Трансхаб ”, само че Конгресът приключва плана през 2000 година. След това работата по надуваемите структури минава в частни ръце, откакто Бигълоу аероспейс купува правата, с цел да употребява патентованата от НАСА технология. През 2006 и 2007 година са изстреляни първите два демонстрационни модула – “Дженезис 1 ” и “Дженезис 2 ”. Те летят в безпилотен режим.

В края на 2012 година НАСА награждава Бигълоу аероспейс с $17.8 милиона, с цел да бъде създаден надуваем модул за “Международната галактическа станция ” – това е “Бийм ”. Модулът е изстрелян на 8 април 2016 година с американска ракета “Фолкън 9 ” и e доставен на “Международната галактическа станция ” с транспортен съд “Драгън ”. На 16 април модулът сполучливо е прикачен към орбиталния комплекс, а на 28 май след седемчасово надуване “Бийм ” доближава до своя действителен размер.

След днешното влизане на астронавти в “Бийм ”, той ще лети в космоса още две години. През няколко месеца астронавти ще правят от време на време други влизания, с цел да взимат проби от въздуха и да смъкват данни от сензорите, с цел да изучат по какъв начин една надуваема структура се трансформира с течение на времето. След двугодишния интервал “Бийм ” просто ще бъде разкачен от станцията и ще изгори в атмосферата.

Но със своята задача “Бийм ” ще постави началото на усвояването на космоса с надуваеми структури. За страдание ракетните изстрелвания са скъпи. При това ракетите могат да носят единствено товар с избран размер и тегло. Надуваемите структури са леки и могат да бъдат изстрелвани в сгънато положение, само че след идването им в космоса (или на Луната и Марс) те биха могли да бъдат надути и да обезпечат огромно витално пространство за астронавтите.

За повече информация по отношение на “Бийм ”: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР