На днешния ден, 24 юни 2014 година, ръководителите на мисията

...
На днешния ден, 24 юни 2014 година, ръководителите на мисията
Коментари Харесай

Марсоходът “Кюриосити” отбеляза една местна (марсианска година) работа!

На днешния ден, 24 юни 2014 година, ръководителите на задачата на марсохода “Кюриосити ” честват. Защото през днешния ден се навършва една цялостна марсианска година, откогато тежащият един звук марсоход се приземи сполучливо на повърхността на Марс.

Тъй като Марс е по-далече от Слънцето, планетата прави една цялостна обиколка към него за 687 земни дни. Толкова продължава една локална година на Червената планета.

“Кюриосити ” кацна сполучливо на Марс на 6 август 2012 година. Съвсем скоро след кацането марсоходът съумя да извърши главната си задача – да откри дали дъното на кратера Гейл е било уместно за живот в предишното. Отговорът е – Да, изискванията са били удобни, това място е било езеро в предишното и има задоволително богат набор химични детайли, с цел да могат да се развиват микроорганизми.

 Curiosity Selfie

Марсоходът на НАСА “Кюриосити ” направи фотография на самия себе си в чест на навършването на една марсианска година от неговото кацане. Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Вече излизат и резултатите от последното сондиране на канара с научна цел, което беше извършено през месец май. Скалата, наричана Уинджана, разкрива още елементи към предишното на Марс.

“Уинджана има повече магнетит от предходни проби, които сме анализирали ”, оповестява Дейвид Блейк, който работи с инструмента CheMin на “Кюриосити ”. “Ключов въпрос е дали магнетитът е съставен елемент от истинския базалт или е пристигнал от по-късни процеси, каквито биха се случили в базалтните седименти под въздействието на вода. Отговорът на въпроса е значим за нашето схващане за обитаемостта и естеството на ранната история на Марс ”.

Предварителните резултати демонстрират също по този начин, че скалата съдържа по-разнообразна примес от глинени материали спрямо предходните две скали, които бяха изучени от “Кюриосити ”. Уинджана съдържа и ненадейно огромно количество от минерала ортоклаз. Това е минерал, богат на калий, и въпреки че се среща в земната кора, до този миг не е бил откриван на Марс. Тъй че “Кюриосити ” одеве направи още едно изобретение  Cool

Новото изобретение демонстрира, че някои от скалите по ръба на кратера Гейл са били подложени на сложни геологични промени – да вземем за пример, били са разтопявани неведнъж в далечната история на Марс.

Мисията на “Кюриосити ” продължава! Марсоходът в този момент пътува към планината Шарп и се чака да дойде там през околните месеци. Това ще е главното място за работа му. Именно там учените считат, че биха могли да открият директни следи по отношение на това дали е имало живот на Марс.

Не всичко минава напълно безпроблемно – става известно, че пътуването през острите скали поврежда колелетата на “Кюриосити ” – износването им става доста по-бързо, в сравнение с беше изчислено в началото. Засега са измислени способи, които забавят процесите на изхабяване – това включва и прекосяването през обходни, по-заобиколни пътища към планината Шарп, само че които са с по-малко скали.

Планира се марсоходът да навлезе в покрайнините към планината през междина в едно поле от дюни, което обкръжава северните краища на Шарп. Новата пътека ще е в действителност по-заобиколна, само че ще е по-безопасна за колелетата.

Учените не чакат проблемите с колелата да съкратят работоспособността на “Кюриосити ” и времето, през което ще работи.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР