На днешния 13 януари отбелязваме Деня на българското кино и

...
На днешния 13 януари отбелязваме Деня на българското кино и
Коментари Харесай

108 години българско кино



На днешния 13 януари означаваме Деня на българското кино и професионалния празник на всички ангажирани с филмопроизводството у нас. Датата е обвързвана с премиерата през 1915 година на първия български игрален филм „ Българан е галант “ на, който изиграва и основната роля в лентата. Колко „ галантна “ беше миналата 2022 година към седмото изкуство у нас и оптимисти ли са за актуалната основателите му?

Covid пандемията несъмнено беше пауза в придвижването на културата освен у нас, само че и по света. Затварянето на театри, киносалони и отменянето на редица прояви, включително фестивали и планувани кино фотоси, дадоха опция на създателите да поспрат и излязат от нормалните релси на живота и вдъхновенията си. След две доста тежки години, които могат да се дефинират като нулеви за българското кино, приключихме една в действителност сполучлива година, сподели пред БНР Петър Тодоров, шеф на Изпълнителна организация „ Национален кино център “. През годината е имало 25 кино министър председатели, „ което значи, че през петък сме гледали нов български филм “:



В киносалоните български продукции са гледали 650 000 фенове, което е най-хубавото достижение за последните 30 години и демонстрира, че сме съизмерими с всяка една европейска кино промишленост. Разбира се, за триумфа на един филм има значение дали и по какъв начин той ще доближи до публиката, както и фестивалите у нас в чужбина, подпомагането на киносалоните, нещо което се случи през предходната година. В самата Агенция бяха прегледани към 420 плана, свързани с филмовата промишленост, администрира близо 17,2 милиона лв., което също е най-хубавият й резултат откогато е основана . Навлизаме в 2023 година с вярата да надградим направеното до момента " -  уточни Тодоров.

Сред най-гледаните кино заглавия за 2022 година в киносалоните у нас се подреждат и две български заглавия – на шесто място в класацията е, а " Петя на моята Петя " на девето. Разбира се, политическата неустановеност се отразява и на този сегмент от културата . В България филмопроизводството, в главната си част, разчита на държавно финансиране от страна на Националния кино център, по тази причина и неналичието на признат нов бюджет визира и киноиндустрията, означи Тодоров. Според режисьора Драгомир Шолев обстановката в страната въздейства мъчително и на креативните процеси. Авторът на кино лентата „ Рибена кост “ признава, че в България филм може да се направи за 4-5 години, само че единствено в случай че намериш и частно финансиране . В противоположен случай интервалът може да доближи 8-10 години.



Въпреки компликациите, би трябвало да признаем, че киното ни през последните 12 месеца предложи многообразие, страсти и провокира интерес измежду родната аудитория. „ В сърцето на машината “ на Мартин Макариев, " Жените в действителност плачат " с присъединяване Мария Бакалова, чиято звезда изгря и в Холивуд, „ Жълт олеандър “ на режисьора Лъчезар Аврамов, „ Завръщане 2 “ на Ники Илиев, - дебютният пълнометражен филм на номинирания за премия Оскар Теодор Ушев са единствено част от историите, които ни накараха да се усмихнем, натъжим и замислим в тъмните салони.



А новата година стартира още по-обещаващо, като единствено през януари се чакат три родни кино министър председатели. От през днешния ден по кината потегля кино лентата „ Майка “ на режисьорът Зорница София , въодушевен от същинската история на режисьорка Елена Панайотова и пътя й от родопското село Широка Лъка до Кения. Припомняме ви, че заглавието беше българското предложение за номинация за Оскар в категория чеждоезичен филм, само че отпадна от конкуренцията по решение на Американската киноакадемия за неспазени техически условия, а точно - близо три минути повече британска тирада от допустимите 50% за " интернационален филм ".

На 20 януари излиза дълго чаканият игрален филм на Андрей Паунов „ Януари “ по пиесата на българския класик Йордан Радичков с присъединяване Йосиф Сърчаджиев, Самуел Финци, Леонид Йовчев, Захари Бахаров. На 27 януари по кината у нас потегля и испано-българската коопродукция „ Васил “ на режисьорката Авелина Прат, с присъединяване на Иван Бърнев и продуценти Весела Казакова и Мина Милева. През ноември филмът беше пуснат по кината в Испания, а месец по-рано Бърнев беше избран за най-хубав артист на фестивала SEMINCI във Валядолид. В идващите месеци се чака и премиерата на най-новия филм на “Уроците на Блага “ с присъединяване на огромната българска актриса Ели Скорчева. Само преди дни стана ясно, че дебютният игрален филм на режисьора Тонислав Христов “Добрият водач ” е селектиран за най-голямото кино събитие в Северна Европа – интернационалния кино фестивал в Гьотеборг.

Не единствено днешният ден, само че и целият месец януари тази година е отдаден на българското кино – напомня шефът на НФЦ Петър Тодоров. Той стартира на 1 януари с честването на 100-годишнината от рождението на един от знаковите режисьори в нашата история – Въло Радев. В началото на седмицата във филмотечно кино „ Одеон “ в София се състоя специфична прожекция на филмовата версия на „ Адаптация “ в наличието на актьорите от кино лентата.
А през днешния ден, изцяло гратис, всички фенове на българско кино ще могат да гледат стратегия от нови игрални, документални и анимационни заглавия под мотото „ 13 кино лентата за 13 януари “. Прожекциите са планувани в четири столични киносалона и в по един в Пловдив, Велико Търново и Варна.

И както споделя един от основателите на българската анимационна школа – Стоян Дуков: „ Киното постоянно се е предписание, прави се и ще продължи да се прави от запалянковци “. И дано вдъхновението бъде с вас, уважаеми кино създатели!

Вижте още:

Снимки: bacinematographers.org, Facebook/petyaofmypetya, @intheheartofthemachine.movie
 

По обявата работи: Михаил Димитров БНР подкасти: Фактор Големите Великите европейци
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР