На днешния 11 февруари поетесата Миряна Башева щеше да навърши

...
На днешния 11 февруари поетесата Миряна Башева щеше да навърши
Коментари Харесай

Спомен за голямата Миряна Башева



На днешния 11 февруари поетесата Миряна Башева щеше да навърши 75 години. Тя си отиде през юли 2020 г, оставяйки незабравимите си стихове.

За личността на Миряна Башева споделя в “Нашият ден “ Марина Алексиева , щерка на поетесата:

“Първият спомен, за който се сетих през днешния ден сутринта – била съм към 4 години, майка ми донесе първата ми котка в живота. Каза, че я е намерила на гроба на Иван Вазов и я кръсти баба Илийца. Майка ми обожаваше животни.

С нея ходехме доста по книжарници, когато бях дребна. Любима ми беше съветската книжарница на ъгъла на " Раковска " и бул. " Руски " тогава. Спомените, свързани с майка ми, са с купища книги и котки около нея и доста забавление.

Обичаше Есенин, Маяковски и Пушкин. Една от обичаните нейни книги беше “Дванайсетте стола " и " Златният телец “ непрестанно я цитирахме.

Тя ненавиждаше нелепостта и простотията, вбесяваха я. Предаде ми и любовта към животните, тя доста обичаше животните, дръзвам да настоявам, че дори повече и от множеството хора.

Любовта към книгите също дължа на нея и на татко ми и съм им признателна. Те имаха някакъв фетиш към книгите. Тя беше доста сериозна към себе си, научи и мен на това. “



“Мислещите тръстики “ е театър, отдаден на Миряна Башева. Премиерата му беше на 31 януари.

За Миряна Башева и постановката споделя в “Нашия ден “ режисьорката Маргарита Младенова :

“Миряна е от на следващия ден, а не от през вчерашния ден. И съвпадането на първите представления на “Мислещите тръстики “ с празника на нейното рождение, това е доста добър знак. Това, че Миряна звучи през устата на 20 момчета и девойки, които въодушевено я откриват и преоткриват. Убедена съм, че ще провокират стотици хора читатели-почитатели да се загледат още веднъж в нейната лирика.

Миряна е същински стихотворец – деятел на актуалната ни лирика, и аз не просто я обичам, оценявам я и съм уверена, че културните действия и случвания би трябвало да бъдат отдадени на такива наличия, на такова търсене на смисъл, и на подобен абсолютизъм във връзка с личните ни ограничения на тези, хора, които вършим изкуство. “

Чуйте целия диалог в звуковия файл.

Миряна Башева е родена е на 11 февруари 1947 година в София. Дъщеря е на Иван Башев, външен министър на България в държавните управления на Тодор Живков и Станко Тодоров (1962–1971). Учи в британска гимназия, след което следва британска лингвистика в СУ " Св. Кл. Охридски ", само че не се дипломира.

Работи като книжовен помощник в Българска национална телевизия, като редактор в списание " Отечество ", в Студията за игрални филми " Бояна ", в списание и издателство " Факел ". От 1997 година е във вестник " Сега ".

За първи път печата стихове през 1972 година във в. " Литературен фронт ". Сътрудничи със стихове и журналистика на списанията " Пламък ", " Септември ", " Отечество ", на вестниците " Студентска естрада ", " Народна просвета ", " Народна юноша " и други Издава сборниците " Сто години суетност ", " Тежък темперамент ", " Малка зимна музика ", " Нека да е лято ". По нейни текстове са основани едни от най-популярните музикални шлагери у нас. Творбите ѝ са преведени на главните европейски езици.

През 1979 година написа стиховете към кино лентата " Войната на таралежите " на Иванка Гръбчева. По покана на Рангел Вълчанов Башева написа сюжета на игралния филм " Последни стремежи " (1983 г.) и на няколко документални кино лентата на същия режисьор.

Има включени стихове в антология с българска лирика, излязла в Съединени американски щати – антологията " Глина и звезда – модерни български поети " (1992), готова за щемпел от българския стихотворец и преводач Георги Белев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР