На днешната Велика събота патриарх Неофит ще оглави празничното вечерно

...
На днешната Велика събота патриарх Неофит ще оглави празничното вечерно
Коментари Харесай

Патриарх Неофит ще оглави богослужението за Възкресение Христово

На днешната Велика събота патриарх Неофит ще оглави празничното вечерно свещенодействие за Възкресение Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски ".

Негово светейшество ще бъде посрещнат тържествено в 23.25 часа с празнично пердашене на камбаните, а богослужението е от 23.30 часа.
Към 23.45 ч. от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм ще бъде донесен Благодатният огън, който няколко часа по-рано ще бъде пренесен от Божи гроб /в Йерусалим/ от българска църковно-държавна делегация.

Точно в среднощ Светейшият патриарх ще поздрави с "Христос воскресе " изпълнилия площада пред храма многочислен богомолен народ от особено издигната платформа пред катедралата. Тогава ще прозвучат евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: "Христос воскресе - Во истину воскресе! ", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски ". След това патриарх Неофит ще насочи своето Пасхално одобрение към българския народ.

След връщането в храма ще стартира празничната Света литургия или така наречен Пасхално свещенодействие.

Православната черква уважава през днешния ден Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Исус Христос, осъществено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - пъкъла. Когато Господ Исус Христос умрял като човек, тялото му било положено в гроба.

Душата му слязла в пъкъла, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото още веднъж се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Велика събота е обвързвана и с недоволството и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от дамите, носещи миро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР