На днешната сесия на Столичния общински съвет съветникът от ВМРО

...
На днешната сесия на Столичния общински съвет съветникът от ВМРО
Коментари Харесай

Карлос Контрера: Не бива да се дава крачка назад за нощния градски транспорт

На днешната сесия на Столичния общински съвет съветникът от Вътрешна македонска революционна организация и ръководител на групата „ Патриоти за София “ Карлос Контрера излезе с остра позиция във връзка с отчета за в допълнение финансиране на транспортните оператори. Карлос Контрера посочи, че преди два месеца, когато от ПГ на „ Патриоти за София “ направиха предложение да бъдат отпуснати 4 млн. и 100 хиляди лева в допълнение за транспортните оператори, някои хора изложиха причините, че няма потребност от повече финансиране.

Странно, в този момент – два месеца по-късно, потребността от в допълнение финансиране в този отрасъл е налице. От „ Патриоти за София “ споделят, че надлежно ще е нужно да бъде направена нова икономическа рамка на превоза, тъй като тези средства, които в този момент ще се провиснал на двете сдружения, явно ще трансформират и цената на км пробег, която се разплаща на оператора.

По отношение на желанието на синдикатите да бъде отстранен нощният градски превоз Контрера се разгласи срещу и прикани да не се поддава Общината на тези провокации, тъй като това е едно рационално решение.

Ето и цялостния текст на обръщението на Карлос Контрера:

Уважаема госпожо кмет, Уважаеми сътрудници, Вероятно този отчет ще бъде подсилен със доста болшинство и с консенсус. Не знам за какво се плъзнахме в руслото да разясняваме един или различен профсъюз. В последна сметка за нас, като Общински съвет, значим е градският превоз като система. Неоспорим факт е, че претенциите на работещите в системата на Обществения превоз в София датират от дълго време. Стъпката, която се прави за равнене на заплащането на щатовете сред двете сдружения, от дълго време беше желана. Сега се дава позитивен отговор на тази остаряла рекламация. Ясно е, че нарастването на заплатите в действителност е мярка, която има за цел да обезпечи транспортните оператори откъм кадрови капацитет. Но тук би трябвало да кажем нещо доста значимо.

Ние, като Община, не може да се конкурираме с огромните транспортни компании - главно приказвам за тези, които са с тежкотоварните камиони, които дават доста по-високи заплати и доста мъчно Общината, колкото и да дофинансира със средства от общинския бюджет, ще доближи една заплата, която получава един водач на тежкотоварен камион за интернационален транспорт или вътре в страната. Което значи, че с изключение на финансови тласъци ние би трябвало да разсъждаваме и във някаква друга посока, обвързвана с това да задържим освен водачите на колите, водачите, освен ватманите, само че и останалия експлоатационен личен състав. Защото във импортирания отчет, най-малко по този начин го разбирам аз, не става дума за монтьорите. Имайте поради, че това са специалности, които също са дефицитни на пазара. Трябва да изследваме и този въпрос и без да бързаме или без да го забравяме да потърсим съответно решение. Да, опцията за обезпечаване на евтини жилища е една опция освен да задържим чиновниците и служащите, само че и да притеглим нови такива. Но тук има и един различен аспект. Да си създадем обзор на личния състав в общинските сдружения.

По отношение на разпределението - какъв брой хора работят в администрация и какъв брой хора са заети с директната активност на тези сдружения, там бихме могли да търсим запаса. Това е рекомендация. Що се отнася до съответната цифра, която е записана в отчета, факт е, че ние от групата на „ Патриоти за София “, през януари Ви предложихме промяна в икономическата рамка с сходна сума. Ние предложихме 4 млн. и 100 хиляди лева да се провиснал в допълнение за транспортните оператори. Тогава аргументът беше, че е задоволително и няма потребност.

А през март месец гледаме този отчет и се вижда, че потребността е явна. Не ни послушахте тогава, вследствие на което се постанова да водим този спор. Трябва да се каже и нещо друго. Приемайки този отчет, в този момент ние би трябвало да изменим икономическата рамка на превоза, тъй като той явно трансформира параметрите на решение на Общинския съвет, взето и влезнало в действие. И в този смисъл моля към членовете на транспортната комисия да седнат и в действителност да внесат един отчет за актуализация на икономическата рамка, тъй като тези средства, които в този момент ще се провиснал на двете сдружения, явно ще трансформират и цената на км пробег, която се разплаща на оператора. И в случай че ние не си актуализираме икономическата рамка за публичния превоз ще изпаднем в несъгласие със личните си решения. Това наложително би трябвало да се случи. В умозаключение съм задължен да кажа следното нещо.

Чух искания на синдикатите да се анулира решението за нощен превоз. Нашата група е изрично срещу ние да се поддаваме на сходен напън и претенции. Да, оптимизация на линиите, разбор, промени, само че никога да даваме крачка обратно от това рационално решение, което взехме предходната година за въвеждането на нощен превоз. Бих желал и да получим гаранции, че няма да се стигне до понижаване на интервалите на придвижване, тъй като в отчета на кмета е записано „ усъвършенствани транспортни графици “.

Държа да отбележа, че ще бъдем срещу да се разреждат курсове по линии. Особено автобусни линии. Благодаря Ви.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР