На днешната дата през 1996 г. в Истанбул шест държави,

...
На днешната дата през 1996 г. в Истанбул шест държави,
Коментари Харесай

По случай Деня на Черно море WWF призовава да избираме устойчива морска храна

На днешната дата през 1996 година в Истанбул шест страни, измежду които и България, подписват Стратегическия проект за Черно море. Чрез документа те се схващат да работят взаимно за устойчивото ръководство на неговите естествени запаси и биоразнообразие. Освен че въплъщава уговорката на държавните управления от района за съществени дейности по възобновяване и опазването на морето, проектът е знак на вярата за по-добро бъдеще за 16 милиона души, населяващи крайбрежието му. Денят е празник и за неуморните старания на природозащитници и доброволци, посветили своето време и сила на грижата за околната среда.

По случай Международния ден на Черно море природозащитната организация  WWF  гостува в  IKEA  от 31.10. до 03.11.
 
Инициативата е част от огромна европейска акция за запазване на живота в моретата и океаните, както и поминъка на хората, разчитащи на риболова. Заповядайте на събитието, с цел да получите скъпи потребителски препоръки под формата на игра, с помощта на неповторимата интерактивната апаратура – Фризер, проектирана да симулира извършването на покупки на морска храна в рибния магазин. Посетителите ще получат на място и първия по рода си справочник за устойчива консумация на морска храна – Рибен буквар 2.0, публикуван от WWF.
 
Черно море е едно от най-забележителните районни морета в света

Дълбоко повече от 2200 метра, то получава отточни води от басейна на реки с повърхност 1.9 милиона кв. км, което покрива към една трета от площта на континентална Европа. Единствената му връзка със международния океан е посредством дългия 35 км Истанбулски проток. Всяка година в Черно море се влива към 350 куб. км вода от реките на повече от двадесет страни. За страдание, обаче рибата в него понижава с фрапантни тепмове – и това не е местна, а световна наклонност!

Какво заплашва рибата?

Свръхуловът е втората най-голяма опасност за моретата и океаните след климатичните промени –  с цел да задоволим глада си за морска храна, през днешния ден вадим повече риба, в сравнение с те могат стабилно да обезпечат. Стигнали сме до миг, в който морските екосистеми и доста локални общности са изложени на риск. Статистиката демонстрира, че глобалното „ произвеждане “ на риба  възлиза на 171 милиона тона. А 33 % от рибните ресурси в света са подложени на свръхулов. В същото време повече от 800 милиона души на планетата зависят от морските блага за храната и приходите си.

  „ Във времена на климатични промени, увеличаващо се международно население, както и при повишаване търсенето на риба и морски блага, прекосяването към стабилно произвеждане и консумация е наложително. Само по този метод рибата ще остане скъп източник на храна и приходи и за в бъдеще “ , споделя ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Какво можем да създадем?

Рибата и морските блага са най-търгуваната стока в световен мащаб. В резултат за последните 40 години международните ресурси са намалели съвсем на половина. В същото време Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави нашият избор извънредно значим.  Не  е нужно да се отхвърляме от рибата и морските блага. Важно е обаче да пазарим морски артикули, уловени или отгледани по метод, който резервира рибните запаси и хората, зависещи от тях.

За да разберете по какъв начин заповядайте в IKEA през днешния ден от 16:00 ч ., където експeрти от WWF ще Ви опишат любопитни детайлности за рибата и за това, което се случва с нея. Повече за акцията на WWF „ Риба и за в бъдеще “ можете да научите на http://riba.wwf.bg/

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР