На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното

...
На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното
Коментари Харесай

Излишъкът в бюджета е над 1 милиард лева към края деветмесечието на 2021 г. |

На база на предварителни данни и оценки се чака бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия към края на деветмесечието на 2021 година да бъде позитивно в размер на към 1 071 млн. лева (0,8 % от прогнозния БВП), оповестиха в четвъртък вечерта от Министерството на финансите.

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална стратегия към септември 2021 година се чака да бъдат в размер на 37 800,8 млн. лева (74,8 % от актулизирания годишен разчет), като по отношение на същия интервал на 2020 година се отбелязва растеж от близо 5,4 милиарда лв. на данъчните и неданъчните доходи, а постъпленията от помощи са близки до регистрираните за деветмесечието на миналата година.

Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към септември 2021 година се чака да бъдат в размер на 36 729,8 млн. лева, което е 66,6 % от годишния план. Разходите по КФП за същия интервал на 2020 година бяха в размер на 31 550,9 млн. лв.. " Значителният растеж на разноските към септември 2021 година по отношение на същия интервал на миналата година е обвързван, от една страна с по-ниската база през 2020 година, когато през същия интервал има регистрирани доста по-малки по мярка разноски за битка с пандемията от COVID-19, до момента в който за деветмесечието на 2021 година тези разноски са основни, и въпреки това – на политиката по приходите, политиките в обществената сфера и по-високите разноски за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 година " - обявиха от Министерството на финансите.

Най-значително повишаване се регистрира при обществените и здравноосигурителните разноски. В частта на разноските за пенсии са изразходени близо 950 млн. лева за добавки в размер на 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери за месеците от януари до септември. Наред с това, въздействие върху разноските за пенсии оказва и нарастването на размера на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст, на оптималния размер на пенсията от началото на годината, базов резултат от нарастването на пенсиите през юли 2020 година, както и нарастването от месец юли 2021 година.

В частта на здравноосигурителните разноски се регистрира повишаване, обвързвано с по-високите разноски за битка с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на изключителна епидемиологична конюнктура: разноски за лекарства, проби, консумативи и защитни средства, средства за поддръжка на личния състав на първа линия в битката с COVID-19 (допълнително месечно заплащане в размер на 1 000 лева.), възнаграждение на изпълнителите на здравна помощ за слагане на ваксини против COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лева, на експерти от професионално направление „ Здравни грижи “ в размер на 360 лева и на санитари в размер на 120 лева, и други.

Принос за повишаване на разноските за дотации за нефинансови предприятия имат заплащанията по мярката „ 60/40 “, мярката „ 80/20 “, мярката „ Запази ме “, мярката „ Подкрепа посредством оборотен капитал за дребни и междинни предприятия, наранени от краткотрайните противоепидемични ограничения “, управлявана от Национална агенция за приходите, и други.

Частта от вноската на България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към септември 2021 година от централния бюджет, възлиза на 1 094,0 млн. лева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР