На абитуриентския ми бал бях на работа, работех на Копитото

...
На абитуриентския ми бал бях на работа, работех на Копитото
Коментари Харесай

Бай Данчо за качамака: как го обичали Тато и Чаушеско

" На абитуриентския ми бал бях на работа, работех на " Копитото " тогава. Свърших работа, облякох си костюма, качих се на трамвая - и на бал ".

Това казказа пред Нова тв Йордан Стоичков, прочут като персоналния готвач на Тодор Живков.

" Правил съм преход по билото на Стара планина с Тодор Живков. Те вървят по билото, а аз с кола и продуктите би трябвало да намеря по какъв начин да стигна до хижата и да сготвя ", споделя бай Данчо.

Според него професионализмът е бил факторът, който е надвил да стане готвач на Тодор Живков, макар че с цел да бъде препоръчан му оказал помощ човек от Управление безопасност и охрана (Пето управление н, който го взел под крилото си. " Бях получил добра подготовка в Техникума по публично хранене. Там научих - да влезеш в кухнята без шапка на глава - това е неприемливо. И до момента го съблюдавам ", споделя още бай Данчо.

" Преди да стартира работа в Управление безопасност и охрана (Пето управление н, бях проучван 6 месеца до девето коляно - майка ми, татко ми и т. н. Никой не е идвал да взима храна и да я ревизира ", споделя още Стоичков.

" Имах удоволствието да сготвям и на Чаушеско - качамак. Той си водеше негов готвач, само че аз бях изпратен в " Бояна " също. Но неговите хора работеха при извънреден стрес. Качамакът на Тодор Живков е елементарния български качамак - качамак, сирене. На Чаушеско е по-друг - качамак, сирене, масълце, а от горната страна се вършат специфични ямки и се запича, изясни бай Данчо.

Тато пиел турско кафе с малко захар, говорел си с личния състав свободно. " Питаше какъв брой деца имам, за майка ми, за татко ми. На 33-я ми рожден ден бяхме на лов, аз се бях подготвил с бонбони да почерпя. Стигнало до ушите му, че имам рожден ден, предложения ме на масата да седна, обядвахме дружно, изпихме по една чаша алено вино. Не пропускаше да поздрави хората за рожден или имен ден ", споделя персоналният готвач на Тодор Живков.

" Виждам го, слиза по стълбите самичък, влиза в кухнята. " Здравей, момче,  ти ли си правил  този качамак? Да, за какво, давам отговор аз обезпокоеното. Ами кой те е учил?, пита ме. Така обичаше да се майтапи ".

За Живков готвели десертите с по-малко захар, внучката му Жени държала да съблюдава специфична диета. " Прияде му се нещо, пристигна и каже: Я на следващия ден ми направете миш-маш ", спомня си още бай Данчо, който е описал всичко в книгата си.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР