На 94-годишна възраст почина доайенът на спортната журналистика в България

...
На 94-годишна възраст почина доайенът на спортната журналистика в България
Коментари Харесай

Почина доайенът на спортната журналистика в България!

На 94-годишна възраст умря доайенът на спортната публицистика в България Ешуа Алмалех.

"Татко напусна нашия свят през днешния ден сутринта в съня си. До последно се вълнуваше какво става в света и към нас. Тръгна си безшумно и почтено. Отново ще се събере с мама, с непрежалимата си майка Зелма и доста други хора, които доста обичаше и, които не можеше да прежали. Сбогом, Шико, обичаме те! ", написа щерка му Зелма Алмалех в профила си във Facebook.

Ешуа Алмалех е роден на 11 март 1924 година в Стара Загора. Майка му умира, откакто татко му е изпъден от магазина си. Без съд и присъда убиват брат му преди 9 септември 1944 година Алмалех идва в София през 1945 година. Следвал е в Свободния университет, през днешния ден УНСС. Започва работа във в. "Народ ". На 1 март 1946 година е признат в Съюза на публицистите.

След това стартира работа в новооснования вестник "Народна юноша ". Там е първият завеждащ на вътрешнополитическия отдел. В края на 1950 година в изданието се основава състезателен отдел и той поема шефството му. След това постъпва на работа във в. "Народен спорт ", където завежда интернационалния отдел.

През 1971 година основава илюстрования състезателен седмичник "Старт ", където работи до пенсионирането си. Присъствал е на три олимпиади - в Рим през 1960 година, в Мексико през 1968 година и в Мюнхен през 1972 година В Мюнхен става очевидец на убийството на 15-те израелски спортисти и треньори. Това мощно го травмира и взема решение да не участва на повече олимпиади. Сътрудничи на Българска национална телевизия като коментатор по лека атлетика. Носител на медал "Кирил и Методий - II степен ". Заслужил активист на спорта.

Погребението на Ешуа Алмалех ще бъде на 5 септември на еврейските гробища.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР