На 92-годишна възраст почина първият президентна СССР Михаил Горбачов. Това

...
На 92-годишна възраст почина първият президентна СССР Михаил Горбачов. Това
Коментари Харесай

Почина Михаил Горбачов

На 92-годишна възраст умря първият президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов. Това оповестиха във вторник от Централната клинична болница (ЦКБ), представени от ТАСС.

" Михаил Сергеевич Горбачов умря довечера след тежко и дълготрайно боледуване ", гласи сбитото известие.

Той беше пръв и финален президент на Съюз на съветските социалистически републики.Политиката му довежда до края наСтудената война, до мирното отдръпване наКПССот властта иразпадане на Съветския съюз. Носител е наНобелова премия за мир1990г.

Припомняме, че през декември предходната година, Горбачов разгласи, че руските управляващи в началото са подценили мащаба на проблемите на междуетническите връзки в Съветския съюз и нуждата от неговото възобновяване.

Страната можеше да бъде избавена даже след преврата през август 1991 година благодарение на основаването на Съюза на суверенните страни, разяснява той пред ТАСС в събота. " Първо подценихме мащаба и дълбочината на проблемите на междуетническите връзки, връзките сред центъра и републиките. Не стигнахме незабавно до заключението, че съюзът би трябвало да бъде възобновен ".

Според него задачата на управляващите на Съюз на съветските социалистически републики е била " да се сътвори същинска федерация с действителен суверенитет на републиките, които делегират на центъра част от пълномощията ".

През 2020 година, по случай 90-годишнината си, той означи, че счита престройката за основното дело на живота си.

Политиката на Горбачов довежда до края на Студената война и раздробяване на Съветския съюз.

Той е притежател на Нобелова премия за мир за 1990 г./News.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР