На 9 юли, точно в деня, в който се навършват

...
На 9 юли, точно в деня, в който се навършват
Коментари Харесай

Четем книга за Вазов от родната му племенница

На 9 юли, тъкмо в деня, в който се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов, издателство FULLCONTACT | BOOKS AND PUBLISHING издава книгата “Иван Вазов и неговите близки ”. Автор е Вера Вазова – щерка на военачалник Георги Вазов и племенница на националния стихотворец.



Книгата се популяризира единствено онлайн и може да бъде закупена от уеб страницата www.books.fullcontact.bg, както и във Фейсбук на адрес fb.com/ivanvazovfamily. При поръчка до 9 юли доставката е безвъзмездна за цялата страна.

Счаст от приходите от книгата FULLCONTACT ще създаде и сложи паметна плоча на Вера Вазова на входа на дома ѝ на ул. Георги С. Раковски в София.



“Иван Вазов и неговите близки ” е книга, която може да бъде разказана единствено с една дума, съдържаща се още в заглавието. Тя е близка. Тя е положителна. Написана, с цел да споделя истории и да резервира родовата памет. Пресъздаваща ера. Чете се бързо и искаш безусловно да препрочетеш някои пасажи още веднъж и още веднъж. Книгата е както за всички, по този начин и доста персонална. Защото е плод на ярките и картинни мемоари на Вера Вазова – щерка на ген. Георги Вазов и племенница на Иван Вазов.

Тя умее да споделя увлекателно, проследявайки Вазовия жанр до дълбоките му корени. Вера Вазова се обръща към записките на татко си и на другия прославен военачалник в рода – Владимир Вазов, с цел да нарисува по-пълноценно картината на остарелия Сопот, да свърже нишките в разказите на Ана Минчова (баба на генаралите и националния поет) за семейството.

Вера Вазова, с изключение на добър повествовател, е и музикален възпитател. Това вероятно дава отговор на въпроса за какво книгата е толкоз подредена и звучаща без нито един неверен звук. “Иван Вазов и неговите близки ” хармонично придвижва читателя от Сопот в София, от времето на османското господство до годините след Освобождението.

Книгата е друг взор към личността на Иван Вазов и целия жанр. Защото Вера Вазова споделя не за националния стихотворец, а за чичо си Иван. Гордите генерали за нея са баща и чичо. Елисавета Консулова-Вазова е не просто първата българска художничка, направила независима галерия. Тя е чинка Ветка, за която Вера Вазова приказва с доста обич.

За Иван Вазов и многочислената фамилия са изписани хиляди страници през годините. Творчеството на поета е обект на цели писания. Военното дело на генералите Георги и Владимир е оценено неведнъж. Няма представител на Вазовия жанр, който да не е оставил ярка диря в публичния живот и да не е писано за това.



Но тази книга е друга, тъй като е скъпо да научиш от първа ръка какво е чувството да играеш “Ревизор ” като дете у дома, а Иван Вазов да е измежду публиката. Или да рецитираш пред него и проф. Иван Шишманов, докато сълзите ти бликват от неспокойствие.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР