На 9 ноември 1989 година е разрушена Берлинската стена и

...
На 9 ноември 1989 година е разрушена Берлинската стена и
Коментари Харесай

На този ден: Пада Берлинската стена - символ на Студената война

На 9 ноември 1989 година е разрушена Берлинската стена и се поставя началото на обединяването на европейските страни.

 Падането на Берлинската стена в фотоси: Как се промени Европа - Bulletin.BG

Берлинската стена служи за граница сред Германската демократична република и Западен Берлин от 13 август 1961 до 9 ноември 1989 година Разделя западната част на град Берлин от цялата територия на Германска демократична република и от източната част на града.

 Берлинска стена – Уикипедия Тя става един от най-известните знаци на Студената война.

Построяване на Берлинската стена

След Втората международна война Берлин е поделен сред страните победителки (СССР, Съединени американски щати, Англия и Франция) на 4 окупационни зони. Източната зона, следена от руските войски, след това става столица на Германската демократична република. В трите западни зони контролът е реализиран надлежно от окупационните управляващи на Съединени американски щати, Англия и Франция.

Отсъствието на физическа граница сред зоните довежда до спор и всеобщо прекосяване на експерти и жители от Източен Берлин във Федерална Република Германия. На 13 август 1961 година, в интервал на интензивно опълчване и изостряне на връзките сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати, стартира строителството на стената. Заповедта за нейното създаване е подписана от Валтер Улбрихт. Фактически това е нарушаване на следвоенното съглашение на страните победителки, според което Англия, Съветският съюз, Съединените щати и Франция имат равни права по отношение на ръководството на целия Берлин.

Строителството и преоборудването на стената продължава от 1962 до 1975 година. Напълно издигнатата стена се е състояла от 45 хиляди бетонни блокове - 3,6 на 1,5 метра - със объл връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство. Въпреки това над 5 хиляди души съумяват да избягат на Запад.

 Преди 30 година падна Берлинската стена, взела стотици жертви (архивни фотоси и видео) | Днес.dir.bg

Най-известните случаи са: всеобщото бягство по тунел, дълъг 149 метра; полет с делтаплан, пробождане сред прозорците на 2 прилежащи жилището.

Падане на Берлинската стена

На 23 август 1989 година Унгария анулира рестриктивните мерки на границата си с Австрия и огромен брой бежанци от Германска демократична република се възползват от това. През септември водачът на Германска демократична република Ерих Хонекер подава оставка. На 9 ноември министър-председателят на Правителството на Източна Германия Гюнтер Шабовски афишира анулацията на рестриктивните мерки за излизане от Германската демократична република. Голямо голям брой от източни берлинчани нахлуват в Западен Берлин. Започва демонтажът на стената от поданството.

Към днешна дата са се запазили единствено няколко секции от стената в региона на Потсдамер Плац, недалече от река Шпрее и на Бернауер Щрасе.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР