На 83 години почина бившият политик от БСП Нора Ананиева,

...
На 83 години почина бившият политик от БСП Нора Ананиева,
Коментари Харесай

Почина Нора Ананиева, един от водачите на БСП през 90-те години

На 83 години умря някогашният политик от Българска социалистическа партия Нора Ананиева, заяви вестник „ Дума “. Тя беше един от водачите на социалистите през 90-те години и вицепремиер в двете държавни управления на Андрей Луканов.

Родена е на 30 март 1938 година в Ловеч. Завършва Немската гимназия в града, учи право в Софийския университет, след което е служител в общината в София. Достига до поста секретар на Изпълнителния комитет на Столичния национален съвет. От 1960 година е член на Българска комунистическа партия.

През годините Ананиева работи в Института за модерни обществени теории, където доближава до длъжността заместник-директор, учител е във Висшия стопански институт „ Карл Маркс “, през 1986 година оглавява катедра „ Международни връзки “ и става професор.

След 1989 година Нора Ананиева става едно от новите лица във висшето управление на Българска социалистическа партия.

През февруари 1990 година е определена за вицепремиер в първия, а през септември и във втория кабинет на Андрей Луканов. През 1990 година става съпредседател на Демократичния съюз на дамите.

След отстраняването на държавното управление на Луканов, Ананиева е ръководител на парламентарната група на Българска социалистическа партия (1990 – 1994 г.) и заместник-председател на Народното събрание (1994 – 1997 г.).

След преустановяване на парламентарната си кариера работи като шеф на „ Център за исторически и политологически проучвания към Водоснабдителна система на Българска социалистическа партия “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР