На 8 декември Международният олимпийски комитет (МОК) реши да позволи

...
На 8 декември Международният олимпийски комитет (МОК) реши да позволи
Коментари Харесай

Олимпийски шампион от Русия се отказа от Олимпийските игри и цитира Путин

На 8 декември Международният олимпийски комитет (МОК) реши да разреши на спортисти от Русия и Беларус да вземат участие в Летните олимпийски игри през 2024 година в Париж. МОК обаче разгласи серия от критерии. Едно от главните условия е спортистът да няма документирани думи или дейности в поддръжка на войната в Украйна, както и да се състезават под безпристрастен байрак.

Малко повече от седмица по-късно двукратният олимпийски първенец по плуване Евгений Рилов разгласи, че се отхвърля от борбата за квоти за Олимпийските игри. Руският плувец направи това заради противоречие с критериите на МОК за допускане на неутрални спортисти.

„ Моята страна в никакъв случай не се е предавала и постоянно е излизала от сложни обстановки. Както сподели съветският президент Владимир Путин, би трябвало да имаме вяра във великия съветски народ. Искам да пребивавам съгласно тези думи и няма да падна до равнището на провокаторите. Няма да последвам образеца на МОК, поддържам чистия спорт. Реших да не отида на Олимпийските игри през 2024 година Аз съм почтен със себе си, правилен на избора си и на страната си “, сподели Рилов по федералния ефирен канал.

Евгений стана първият звезден съветски състезател, който публично разгласи отхвърли си да извърши критериите за селекция за Олимпийските игри през 2024 година Интересен факт е, че Рилов към този момент нямаше късмет да отиде на Игрите в Париж заради условията на МОК. Още през 2022 година той изтърпя деветмесечна дисквалификация, наложена му от дисциплинарната комисия на Световния воден спорт за присъединяване в празничен концерт в чест на Деня на обединяването на Крим с Русия. След това той нямаше късмет да отиде на идната Олимпиада.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР