На 76-годишна възраст почина легендата на българските кино и театър

...
На 76-годишна възраст почина легендата на българските кино и театър
Коментари Харесай

Почина Стефан Данаилов

На 76-годишна възраст умря легендата на българските кино и спектакъл Стефан Данаилов, оповестиха от Народния спектакъл "Иван Вазов ". Актьорът беше подложен в медикаментозна кома при започване на месеца, когато беше признат по неотложност във ВМА, тъй като събираше вода в белите дробове.

От лечебното заведение оповестиха, че артистът е умрял към 00.15 ч. в нощта против сряда.

На 9 октомври той към този момент беше постъпил за лекуване във военна болница след затруднения от вирус. Впоследствие той разви дихателна непълнота, беше интубиран и се наложи да бъде подложен в медикаментозна кома и да се изтегли водата, събрана в дробовете му.

Сред най-престижните награди, които е получавал, са Награда за заслужил актьор, премия "Квиети ", Най-популярен артист в Чехословакия, "Аскеер " за поддържаща мъжка роля в "Лоренцачо ", Орден "Стара Планина " за принос в българската просвета, премията "Паисий Хилендарски " на Министерството на културата за извънреден принос в българската просвета, премия "Икар 2005 " на Съюза на артистите в България за повсеместен принос в театралните изкуства, "Аскеер " за повсеместен принос към театралното изкуство, Орден "Златен век " с огърлие от Министерството на културата за повсеместен принос в региона на културата.

В интервала 2005 – 2009 година при ръководството на съдружно държавно управление на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Национална движение „Симеон Втори" артистът е министър на културата. На 13 септември 2011 година е претендент за вицепрезидент с претендент за президент Ивайло Калфин от Българска социалистическа партия.

"СТЕФАН ДАНАИЛОВ ни напусна тази заран... Думите ги няма, с цел да изразим тъгата от тази загуба... Българският спектакъл, кино, просвета към този момент не са същите. Светъл път, СТЕФАНЕ, приятелю! Почивай в мир! ", написаха в формалната си страница във Facebook от Народния спектакъл "Иван Вазов ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР