На 7 март тази година църквата ни отбелязва Неделя Месопусна

...
На 7 март тази година църквата ни отбелязва Неделя Месопусна
Коментари Харесай

Неделя месопусна - какво слагаме на трапезата

На 7 март тази година църквата ни отбелязва Неделя Месопусна (Месни заговезни).

Това е значим празник с преносима дата, който се чества постоянно в неделя, осем седмици преди Великден. На този ден за финален път преди началото на Великия пост е разрешено да се яде месо.

Вечерта в фамилен кръг се поставя празнична обредна софра с месни ястия (обикновено кокошка или петел). Някои данни приказват за следи от антични традиции – жертвен темперамент на птицата, ориентиран против активизираните в този интервал съгласно националните вярвания сили на хтоноса. Заговява се месо (заговявам – хапвам и пия вечерта на заговезни, месни или сирни).

Седмицата след Месни заговезни – Сирна неделя, е последната, през която могат да се ядат храни, които произлизат от животни, като сирене, мляко, яйца и така нататък Тя е и последната, през която младите могат да се събират на хорището, да пеят и играят хора. Младите желаят амнистия от по-възрастните.През цялата седмица до Сирни заговезни се устройват веселби и игри, тъй като по-късно те са строго неразрешени. В храмовете се четат фрагменти от Светото писание, които приказват за Страшния съд. Така Църквата напомня за трагичните последствия от прегрешението и приканва всички към работа на близък и към нравственост. До Великден следват хранителни и духовни пости.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР