На 6 юни 2019 г., за единадесета поредна година НКЖИ

...
На 6 юни 2019 г., за единадесета поредна година НКЖИ
Коментари Харесай

НКЖИ отбелязва Международния ден за безопасно преминаване през железопътните прелези

На 6 юни 2019 година, за единадесета поредна година НКЖИ се включва в Международния ден за безвредно прекосяване през жп прелезите, който се организира по самодейност на Международния съюз на железниците (UIC) взаимно с железопътния и автомобилния бранш допълнително от 40 страни в света. Първият Международен ден за безвредно прекосяване през железопътните прелези беше извършен на 25 юни 2009 година в 27 страни.
Основната цел на самодейността е да покаже, че случаите могат да бъдат избегнати, като се съблюдават разпоредбите за придвижване и се ограничи рисковото държание на участниците в придвижването при прекосяване през жп прелезите и пространството към тях.
Посланието на самодейността за 2019 година е „ Най - значимото прекъсване за деня! " и е ориентирано към всички водачи, които бързайки да стигнат от точка А до точка Б постоянно подценяват разпоредбите. Краткото прекъсване предотвратява опцията от сериозен случай с евентуална загуба на човешки живот.
В тази връзка на 6 юни, от 09.30 ч., на жп прелеза на ул. „ Йосиф Щросмайер " в София, деца на чиновници на железниците ще раздават на водачите листовки със Закона за придвижване по пътищата, Раздел XІІ - Железопътен прелез, и балони с надпис „ Спри! Живей! ". Акцията ще бъде извършена и на десетки прелези в страната.
Целта на НКЖИ е за следващ път да притегли вниманието на водачите на МПС, както и на децата към заплахите, които неспазването на разпоредбите на държание наоколо до жп инфраструктурата крият. В началото на лятната почивка подсещаме, че жп релсите не са място за игра и фотоси.

 ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:

• Разгънатата дължина на железопътната мрежа на Република България е 6 460 км. На територията на страната има 757 прелеза, стопанисвани от Държавно дружество „ Национална компания „ Железопътна инфраструктура ".
• Независимо от дейното присъединяване на НКЖИ с разнообразни акции през годините в Международния ден за безвредно прекосяване през жп прелези (ILCAD), от началото на 2019 година до 31 май 2019 година са се случили 7 катастрофи на жп прелези, породени от нарушение на разпоредбите за сигурност от водачите на пътни транспортни средства. Анализът на тези случаи удостоверява наклонността за жестоко неспазване на разпоредбите за придвижване по пътищата от страна на водачите на пътни транспортни средства и неуважение на сигналите, които биват подавани от страна на железопътната инфраструктура за възбрана за прекосяване през прелеза заради идващ трен. Още по-тревожното е, че тези нарушавания се правят и от професионални водачи, най-вече ръководещи тежки камиони.
Справката за катастрофи на жп прелези за интервала от 2009 година до 31 май 2019 година:

• В света има към 500 000 жп прелеза (205 000 в Съединени американски щати, към 34 000 в Канада, 120 000 в Европа).
• 439 произшествия на жп прелези в Европа за 2017 (75% с пътни транспортни средства) = 25% от всички по-значими железопътни произшествия, 282 уреди, 240 съществени пострадвания, представляващи 29% от тези с съдбовен излаз и 32% от сериозните пострадвания при жп произшествия.
• В Европейски Съюз 98% от случаите с пътни транспортни средства, станали на железопътни прелези са породени от съзнателно или несъзнателно неспазване на разпоредбите за придвижване по пътищата. Грешките при шофиране могат да бъдат породени както от рутинна работа, стрес, отмалялост, нехайство, консумация на психоактивни субстанции или ускорение на скоростта, по този начин и от погрешно потребление на цифрови устройства (GPS, мобилен телефон и др.).
• Тежкотоварният трен може да бъде 100 пъти по-тежък от 4 - тонен камион
• При 89 km/h:
o Спирачният път на 40-тонен камион е 110 метра (размерът на игрище за американски футбол).
o Спирачният път за тежкотоварен трен може да бъде 1 600 метра или повече (размерите на 15 футболни стадиони за американски футбол).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР