На 6 септември честваме 136 години от Съединението на Княжество

...
На 6 септември честваме 136 години от Съединението на Княжество
Коментари Харесай

Честваме 136 години от Съединението на България

На 6 септември честваме 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Съединението на България е актът на фактическо обединяване на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския скришен централен революционен комитет (БТЦРК).
 От обединяване към разцепление От обединяване към разцепление
6-ти семпетмври. Отварям фейсбук и виждам на всички места патриотични статуси и фотоси на български флагове. Българите са горди, че Княжество...

Съединението се прави след протести в разнообразни градове на Източна Румелия, последвани от боен прелом на 6 септември 1885, подсилен от българския княз Александър Първи. 6 септември 1885 година е забележителна дата в историята на България. Изстрадалият ни народ отхвърли една неправда, наложена от Великите сили през юни 1878 година Берлинският диктат осакати извоюваната с толкоз кръв и страдалчество независимост. Този неуместен и незаконен интернационален акт стана причина за всички катаклизми на Балканите. Сръбско-българската война, въстанията в Македония и Одринска Тракия, войните през 1912 и 1913 година, въвличането на балканските страни едни против други в Първата международна война маркират единствено огромните спорове, в чиято основа са решенията на Берлинския конгрес да разпокъса един народ с хилядолетна история и просвета.

Съединението дефинира ориста на България за епохи напред. То беше квалифицирано от редица значими събития преди него - от българското Възраждане, от десетилетната битка за самостоятелна българска черква, от вековната битка за предпазване на език, обичаи и традиции на българите, от битката за национално избавление, от десетки въстания и Априлското въстание, което предшестваше Руско-Турската освободителна война. Съединението беше при започване на други последвали исторически събития, като Илинденско - Преображенското въстание, оповестяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 година и Балканската война от 1912-1913 година Всички тези събития бяха ориентирани към обединяването на българите, към тяхното присъединение към майка България. Съединението даде урок на великите сили, на страните, които със своето въздействие, със своята военна и икономическа мощност дефинират хода на историческото развиване. И този урок се състои в това, че колкото и да са мощни тези велики сили, те би трябвало да се преценяват с дребните нации, които желаят своята независимост, самостоятелност и обединяване.

Защото несправедливият Берлински контракт с решенията си предопредели такова развиване в нашия район, което създаваше спорове и се пораждаха войни. Вследствие на неговите политически несъответстващи решения беше разединена България, а в нашия район последваха три войни – Сръбско-Българската от 1885, Балканската и Междусъюзническата война от 1913 година Но най-важното е, че вследствие на Съединението България стана по-силна политически, стопански и духовно. Гласът на България стана по-силен и набъбна въздействието й при решаването на ориста на Европа. България укрепна и с това, че тя привличаше нашите сънародници, останали под непознато иго, имаше опция да спомага за тяхното избавление. Друг е въпросът, че ние нямахме историческия късмет да осъществяваме тази опция. Но със Съединението България възмогна стопански, културно и стана сериозен фактор на нашия континент.

Уроците на Съединението са настоящи и през днешния ден. Съединението стана, тъй като българският народ го искаше, тъй като българският народ наложи на политиците да работят за това Съединение. И неслучайно дядо Вазов, който по най-точен метод усещаше пулса на своя народ, сподели, че Съединението е една от най-лесните революции, тъй като то беше победило към този момент в душите на хората. Един от огромните уроци на Съединението е, че политиците и държавниците по това време бяха на висотата на своя народ. Някои от тях имаха разнообразни убеждения. Но неоспоримото им достолепие беше в това, че подцениха персоналните си вражди и различия в името на значимата национална цел – обединяването на България, съединението на двете разпокъсани елементи.

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР