На 6 май във всички епархии на Българската православна църква

...
На 6 май във всички епархии на Българската православна църква
Коментари Харесай

Гергьовден е - празник по-личен и от Великден

На 6 май във всички епархии на Българската православна черква се популяризира името на св. великомъченик Георги Победоносец. Той е един от най-тачените светци, страдалец за Христовата религия, уважаван и от източните, и от западните християнски църкви, а също по този начин и в исляма.

Роден е през 3 век в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство. Баща му е служил като офицер в римската войска, младият Георги следва пътя на татко си и постъпва на работа в армията, където се демонстрира като добър боец и бързо се издига във военната подчиненост, като става част от персоналната армия на Диоклециан. Той издава едикт за систематично гонене на християните в цялата империя. На Георги е заповядано да вземе присъединяване в преследванията, само че вместо това той се афишира за християнин и подлага на критика решението на императора.Разяреният Диоклециан подрежда Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като изменник през 303 година Тялото на свети Георги е заровено в Лида. Скоро по-късно християните стартират да го почитат като страдалец за многото чудеса, които направил след гибелта си като небесен боец и покровител.

Гергьовден е най-големият български пролетен празник, за който в националните песни се пее, че е " по-личен и от Великден ". Празникът слага началото на летния ритуален календар, който завършва с Димитровден. Свети Георги е може би най-почитаният светец на българите, той е уважаван като настойник на земеделците и най-много на овчарите и стадата. В националното въображение и иконографията той постоянно е на кон и въоръжен, а в нозете му е убитата ламя.

За празника е присъщ и обредът с коленето на агне в чест на светеца, настойник на овцете. Обикновено се избира първото родило се мъжко агне. Преди да се заколи, то се окичва с венец, зарежда се със зелена трева, трици и сол и се запоява с вода; на десния му рог се възпламенява свещ, свещеникът или стопанинът го прекадяват с тамян. Агнето се коли у дома при огнището или до източната стена на къщата, като се гледа кръвта му да изпръска стената. По опръсканата на стената кръв гадаят за реколтата през годината или за здравето на домашните. Останалата кръв се събира в съд и се заравя в земята на място, където не се стъпва.

 Честваме Деня на храбростта и празник на Българската войска Виж още Честваме Деня на храбростта и празник на Българската войска
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР