На 6 май нищо няма да бъде оставено на случайността.

...
На 6 май нищо няма да бъде оставено на случайността.
Коментари Харесай

Коронацията на Чарлз Трети: какви са кралските ритуали

На 6 май нищо няма да бъде оставено на случайността. Коронациите на британските крале и кралици се правят в Лондон от близо 1000 години насам. За това време са се утвърдили редица ритуали, които ще бъдат изпълнени и при коронацията на Чарлз Трети и брачната половинка му Камила. Някои от тези ритуали са по-древни, други – по-модерни, само че всичките са значими за церемонията.

Защо коронацията е навръх шести май?

Кралската колесница, с която Чарлз Трети ще дойде за коронациятаСнимка: Carl Court/Pool/AP/picture alliance

Датата е определена взаимно от Бъкингамския замък и английското държавно управление, само че публично пояснение по въпроса не бе обещано. Според английския щемпел датата не е лишена от символика – на този ден през 2019 година е роден внукът на Чарлз - принц Арчи, огромният наследник на принц Хари и Меган Маркъл. На същата дата през 1910 година е умрял прапрадядото на Чарлз - крал Едуард Седми. Дали концепцията да засенчиш рождения ден на внука си е добра? По-скоро - не. Майката на Арчи по този начин или другояче няма да участва със сина си на коронацията в Лондон.

Защо място на действието е Уестминстърското абатство?

Уестминстърското абатствоСнимка: Dan Kitwood/PA Wire/picture alliance

Още от 1066 година, когато Уилям Завоевателят покорява Англия с армията си, английските монарси се коронясват точно там. До момента в катедралата са се състояли общо 38 такива церемонии.

Каква корона ще носи кралят?

Короната на Св. Едуард, която към този момент ще носи Чарлз ТретиСнимка: Photoshot/picture alliance

Кралското семейство разполага с доста корони. Чарлз Трети си е избрал " короната на Св. Едуард ". Тя е най-старата, направена е през 1661 година и е била носена за първи път от крал Чарлз Втори. По данни на фондацията " Royal Collection Trust ", която се грижи за творбите на изкуството, които са благосъстоятелност на кралското семейство, короната тежи два кг. Тя е украсена е с рубини, аметисти и сапфири и е направена от чисто злато. Предполага се, че цената ѝ е към 36 милиона евро.

А каква корона ще носи кралицата?

Камила и Чарлз по време на визитата им в ГерманияСнимка: Phil Noble/REUTERS

Камила, брачната половинка на Чарлз, пък ще бъде коронясана с короната на кралица Мери, брачната половинка на крал Джордж Пети, направена за церемонията по коронясването през 1911 година. Тази корона обаче ще взе участие в ритуала без една от най-големите си скъпоценности. Става дума за диаманта " Кохинор ", който провокира безредици заради това, че е станал благосъстоятелност на английското кралско семейство при съмнителни условия. Цели четири страни желаят от Англия да им върне диаманта: Индия, Пакистан, Афганистан и Иран. 

Какви сувенири са готови за почитателите?

Специална монета, изсечена за коронацията на Чарлз ТретиСнимка: Molly Darlington/REUTERS

Почитателите на монархията ще имат опция да си запазят като спомен от събитието най-разнообразни сувенири: специфични монети, магнити за ледник, домашен кърпи и още доста други. Лицето на новия крал краси даже кутии за бисквити.

Какво е менюто за " огромния коронационен обяд "

На уикенда с коронацията ще се състои и така наречен " огромен обяд " - това не е държавен прием, а самодейност, на която не участват кралски посетители. Общини, сдружения, фамилии и съседи сами си провеждат този обяд, с цел да отпразнуват коронацията. На него обичайно се събират и пари за благотворителни цели.

Британската кулинарка Надя ХусейнСнимка: Ben A. Pruchnie/Getty Images

Но не минава и напълно без намесата на кралските особи: крал Чарлз Трети и кралица Камила са предложили предписания, които биха могли да станат част от обедното меню, като да вземем за пример " Коронационният киш ". Той не е комплициран за осъществяване и може да се употребява както топъл, по този начин и леден. Кралската двойка предлага в киша да участват " деликатните аромати на спанак, бакла и свеж естрагон ".

А тези, на които кишът със спанак не им наподобява задоволително трогателен, могат да се възползват от другите три препоръчани блюда: агнешко с азиатска марината по рецепта на известния американско-китайски готвач Кен Хом, " Кралският патладжан " на английската кулинарка и журналистка Надя Хусейн и един доста специфичен десерт от най-прочутия лондонски готвач Адам Хандлинг.

Кой ще пее на концерта за коронацията?

Кейти Пери и нейният сътрудник Орландо БлумСнимка: Xavier Collin/picture alliance/Photoshot

В неделя след коронацията ще има концерт в замъка Уиндзор. Очаква се в него да вземат участие огромни звезди като Лайънъл Ричи, Кейти Пери, Фрея Райдингс и Андреа Бочели. Легендарният създател на мюзикъли Ендрю Лойд Уебър също ще взе участие, както и групата " Тейк Дет ", само че без Роби Уилямс и Джейсън Ориндж.

Ще участва ли Хари?

Принц Хари ще участва на коронацията на Чарлз ТретиСнимка: Kirsty Wigglesworth/AP Photo/picture alliance

След разрива с Бъкингамския замък по-малкият наследник на крал Чарлз - принц Хари - може да чака по-скоро студен банкет, само че е приел да участва на церемонията. Както стана известно в това време - нямало обаче да седи на първия ред, както останалите членове на кралското семейство, а по-назад. Предполага се, че след церемонията Хари ще се върне по най-бързия метод назад при фамилията си в Калифорния, с цел да чества рождения ден на сина си Арчи с Меган и децата.

****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР