На 6 април се отбелязва Националният ден на карбонарата –

...
На 6 април се отбелязва Националният ден на карбонарата –
Коментари Харесай

Елисавета Иванова: На 6 април се отбелязва Националният ден на карбонарата - един от символите на италианската кухня

На 6 април се отбелязва Националният ден на карбонарата – един от най-познатите знаци на италианската кухня. Това разяснява в предаването " Куфарът на фокус "  на Радио " Фокус " с водещ Ася Александрова кулинарният публицист Елисавета Иванова.

Историята на спагетите карбонара е доста забавна и е обвързвана с историята на Италия, като тук е намесено и въздействието на друга страна, означи кулинарният публицист:   " Една от тезите е, че паста карбонара е основана през 1944 година, малко след Втората международна война от американски бойци в Рим. Рецептата бива основана поради бойци, които в действителност са желали да хапнат една комбинация сред нещо локално италианско и нещо, което те познават – типичната британска закуска, която се състои от бекон и яйца, “ описа тя, като добави, че по този метод забърканата небрежно манджа се трансформира в обичайната за цялата италианска просвета и кухня.  

Ожесточения спор на кого принадлежи рецептата за спагети карбонара сред италианци и американци поражда когато министерствата на културата и на земеделието в Италия публично подадоха кандидатура италианската кухня да бъде вписана в нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО, и процесът по оценка ще продължи до края на декември 2025 година.

Скоро по-късно се появява една обява във Financial Times на известният кулинарният откривател към университета в Парма Алберто Гранди, който развенчава няколко от считаните за типично италиански специалитети, като пицата, тирамисуто, пастата карбонара и сиренето пармиджано. " Той споделя техните добре познати, само че позабравени истории. И още веднъж се развихря спор, в който доста хора реагират честолюбиво. Това провокира вълна от реакции и остри рецензии, изключително от страна на фермерския съюз Coldiretti “.

" Спагетите карбонара са италиански по своя дух и темперамент и няма значение по какъв начин са се появили и какви други култури са намесени. Всъщност те са извънредно сполучливо интегрирани в италианската просвета и нрав, “ безапелационна е Елисавета Иванова.

Ася Александрова
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР