На 55-годишна възраст почина легендата в ски скоковете Мати Никанен.

...
На 55-годишна възраст почина легендата в ски скоковете Мати Никанен.
Коментари Харесай

Отиде си звезда в ски скоковете

На 55-годишна възраст умря легендата в ски скоковете Мати Никанен. Финландецът е умрял тази нощ, оповестиха от Международната федерация по ски (ФИС).

Причината за гибелта на четирикратния олимпийски първенец към момента не е ясна. През лятото на предходната година обаче Никанен разгласи, че е болен от диабет.

Той има четири олимпийски трофеи от Игрите през 1984 година в Сараево и 1988 година в Калгари, а също така е и сребърен медалист от 1984-а. Мати е и шесткратен международен първенец. До ден сегашен той е единственият финландец с монумент приживе.

На шанцата Мати ще се запомни и с титаничния си конфликт с Йенс Вайсфлог. Той беляза десетилетието сред олимпийските игри в Сараево през 1984 година и тези от Лилехамер 1994 година. Двамата организираха през 80-те години типичен златно-сребърен спор с разменено предимство. Крайният резултат е в интерес на Никанен – 4:3 олимпийски златни медали в интерес на финландеца и 5:2 при международните трофеи.

Още по време на дейната си кариера той стартира с пиянските си издънки. През 1986 година против него е заведено разследване поради кражба на бира и цигари. По-късно същата година по средата на сезона в северните дисциплини финландецът взема решение, че ще замине на сантиментална почивка в Шри Ланка с тогавашната си брачна половинка Тина Хасинен.

В края на 2009 година финландската полиция стартира следствие против Мати, който бе задържан поради нахлуване над брачната половинка си. Никанен, който има няколко присъди за това, наранил Мерви Тапола в лицето и ръката, откакто я нападнал с нож точно на Коледа. Той е упрекнат в опит за ликвидиране, само че три дни по-късно е освободен, откакто Тапола отдръпва жалбата си.

46-годишният Никанен бе наказан на четири месеца затвор и през 2006 година за физическо принуждение, още веднъж над половинката си. През 2005-а година той получи ефикасна присъда от 26 месеца затвор, откакто прободе собствен другар с нож в гърба. По-късно обаче Никанен е оневинен.

След като завършва с кариерата си, Мати неведнъж се бори с проблемите си с алкохола, като през това време сменя коренноразлични занаяти. Положението му се утежнява фрапантно и през 1994 година той продава всичките си медали. Две години по-рано Никанен стартира кариерата като артист и даже издава няколко албума, първият от които е много сполучлив в родината му. В края на 90-те години, притиснат от финансови проблеми, работи за секс телефон, както и стриптизьор в бар.

През 2012 година Никанен съумява да се стабилизира, намира нова другарка - Сузана, и възнамерява да се ожени за пети път. След като приятелката му го напуща, той още веднъж потегля надолу, а в това време здравето му от ден на ден се утежнява.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР